June 17, 2017

BUBUR SOMSOM TATI

Baru terjumpa resipi bubur somsom dari kawan yg dah lama akak letak kat draft folder. Dah makan tahun kekdahnyer..


BUBUR SOMSOM TATI

Bahan2 A.
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 1/2 liter santan (dari sebiji kelapa)
Sikit garam - hujung sudu
2 helai daun pandan

Cara:
1. Satukan kesemua bahan dalam bekas.Kacau sekata. Tapis supaya tak de yang berketul2..
2. Masak dalam periuk/ kuali atas api sederhana. Kacau sentiasa sehingga bancuhan tepung menjadi likat dan meletup-letup supaya tanak.
3. Matikan api.Sudukan bubur sum sum ke dalam bekas yang sesuai. Atau masuk kat loyang... bila sejuk boleh dipotong..
4. Hidangkan bersama air gula merah.Sedap di makan ketika sejuk.

Bahan2 B.
Air Gula merah.
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula
800 ml air
2 helai daun pandan

Cara:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk.Masak hingga mendidih.
2.Tapiskan.

Semasa tgh masak bahan A jika nampak mcm keras boleh tmbah air panas utk lembutkan... kacau sehingga rata sampai masak..

May 24, 2017

Kek Span Lembut Gebu

Semalam dan hari ini macam2 resipi kek span akak cuba demi nak menghasilkan sebijik kek snow cheese yang sedap.

Bukan tak biasa buat kek snow ni.. Cuma akak nak perbaharui rasa. Sementelah akak pun rasa dah agak lama tak buat kek ni. Cari punya cari, buat punya buat sebanyak 3 kek, akhirnya akak berkenan pada yang satu ini. Texturenya sangat lembut, gebu, sedap macam cotton cheese cake tuuu.. walau sedikit manis berbanding kek span koleksi akak yang biasa digunapakai.


Resipi ni akak dapat di MAHN, dan page Jom Belajar Buat Kek. Sumber asal ialah Suzy Esazyla. Tajuk asalnya pula ialah Snow Cheese Cake with Strawberry Jam.

Nin ja yg akak dapat tunjuk... Dah hampir sebijik saiz 8" hat balance dah masuk ke perut akak. Tu pun akak makan secara berhemah. Kalau tidakk...... gambaq ni pun tak sempat jumpa tau.. ehehe!

KEK SPAN (SPONGE CAKE) GEBU

Bahan2:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sk baking powder
7 biji telur (sy guna A)
1 1/2 sb ovalette
20 sb gula kaster (dlm 250g)
120 ml air biasa (paip)
120 ml mentega cair
Sebarang perisa (dlm 1 sk) dan pewarna
* Jika buat span coklat, tambah 2 sudu serbuk koko dan bancuh dalam air yg 120 ml tu...
Adunan untuk loyang - 9" lebar x 3" tinggi (sy guna 8 1/2" dgn berat 700g dan extra 300g guna loyang 8")

Cara2:

1) Putar telur, gula, ovalette dan tepung selama 10 min ke atas (sy cuma 5 min) sehingga gebu. Guna maximum speed, tapi jangan terlebih putar.
2) Masukkan air, pewarna dan perisa. Adun perlahan sahaja sehingga sebati.
3) Masukkan mentega cair dan kacau secara kaup balik.
4) Panaskan oven terlebih dahulu selama 10-15 minit dengan suhu 170C. Bakar kek selama 45 minit
5) Bila masak, segera terbalikkan atas redai, keluarkan loyang, biar dalam 1/2 min saja. Kemudian terbalikkan seperti asal.



May 21, 2017

Cerita Ceriti

Assalamualaikum...

Udah bersawang di sana sini... Habuk toksah nak kira.. Akak selalu tak sempat.. takpun jadi mengantuk kalau mula nak update sesuatu... So sementelah tak ngantuk, saja akak tepek gambor2 ni buat penutup segala habuk kat lantai blog nan sendu ini...huhuhu!

Kuih Talam Keladi berlauk hasil PJJ dengan Cikgu Garang 😃  Nampak sedap kan.. Tapi tak sempat bagi orang lain rasa lagi..
Brownies kedut dengan topping ganache + choc rice crackers atau almond flakes masih dijual seperti biasa... 
Ubi rebuih bulan2 lepas..herrrr
Pulut kuning kuah kari kegemaran beta...
Kek buah kukus hasil PJJ juga... Sodap ni.. Raya boleh jual 😊😉


Brownies tanpa topping..


Itu je... babai... Jumpa lagi!!!

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN
ALLHUMMA BALLIGHNA RAMADHAN.... AAMIIN!



April 5, 2017

Bingka Ubi Kayu Gula Merah Sedappp!!

Assalamualaikum!!!
Lama sungguh ku tak buka ini pintu... harap tak bersawang dan berkepam di dalamnya..huhuhu!

Hari ni akak nak tulis resipi BINGKA UBI KAYU aka BENGKANG UBI dengan manis sederhana. Harap tak hibernate lama kat draft udeh la yerr... Sebenornya itulah kejadian selalu. Tulis title, letak bahan, pastu tinggal...

Kisah bermula dari penemuan ubi kayu besor anak orang kat tepi pagar rumah ni. Idakle tak bertuan..eheh! En Abe kita yang tanam lebih setahun yang lepas kot. Dari haritu nak tarik, tapi tanah tengah keras sebab musim panas. Minggu ni straight hari2 hujan, jadi bolehla di mulakan projek menggali secara manual. Terkejut oii nengoknya! BESAQQQ... 😆😂

Memang ramai peminat bengkang ubi sebab tak banyak tempat jualnye. Kadang jualpun, tak sedap sangat...keras, tak cantik dan lain2. Baik buat sendiri, sedap idak kita puas. Ada jiran jemuran atau kawan2 terdekat, boleh sedekah sikit2.. Baru aman makmur kejiranan kita..hehehe!


BINGKA UBI KAYU GULA MERAH

Bahan2:

4 cawan ubi kayu yang telah diparut
2 cawan santan pekat (Santan asli RM2 akak jadikan 2 cawan)
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir (akak guna brown sugar)
3/4 sk garam

Cara2:

1)  Hancurkan gula merah dengan santan dan tapis.
2)  Masukkan ubi (tak perlu tapis kalau parutan biasa), gula pasir dan garam
3)  Gaul sebati, masukkan ke dalam loyang saiz 8 1/2" atau 9" yang telah dilengser minyak di permukaan dan tepinya. Bakar.
4)  Boleh periksa menggunakan dawai tester atau lidi. Jika dah tak melekat, boleh angkat.
5)  Potong bila dah sejuk

Cara bakar:

1) Kalau guna oven, set pada suhu 200C dan bakar selama 45-50 min atau sehingga masak dan warna cantik ikut citarasa
2) Kalau guna periuk besar macam akak tu, letakkan tungku di dalam periuk. Gunakan api sederhana kecil. Letakkan loyang di atas tungku, tutup periuk dan bakar selama 50 min
3) Boleh juga guna magic pan (pan ajaib) dengan masa yg lebih singkat selalunya.
4) Untuk pressure cooker elektrik, boleh set kepada bake dan ikut masa yg ditentukan kemudian boleh test samada dah masak atau belum bila dah selesai. Jika belum cukup cantik, bakar lagi sebentar.

Gambar peristiwa:

Tu diaaa...
Saja masak macam ni... elok je kejadian. Dalam ni letak tungku dapur tu, baru letak loyang



Calit2 sikit dengan majerin atau butter di permukaannya sebelum bakar
SIAPP!!! Tapi nanti dia turun sikit bila dah sejuk.


February 26, 2017

Masak Lemak Nangka

Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... samala tu  maknanyer..

Kisahnya, akak teringin sangat nak makan masak lemak nangka versi Jawa yang dah lama tak jumpa. Tapi bila pesan kat abe, dia pulak yang lebih2 teringin..siap beli kepah lagi untuk campur kat masakan tu. Alamak! Terpaksa akak tukar resipi la.. Masak cara jawa mana letak benda macam2. Yang membezakan ialah ada campur rempah/ketumbar sikit. Sama juga macam nak masak umbut

Kita terus ke resipi la yer.. Dah lama entry ni stranded kat bilik draft tak di'published'. Disiplin berblogging dah ke laut.. apa nak buat 😓


MASAK LEMAK NANGKA MUDA

Bahan2:

1 bungkus nangka muda (dlm RM2)
5 ulas bawang merah - tumbuk
1-2 ulas bawang putih - tumbuk
Sejemput bilis - tumbuk kasar
Cili padi ikut citarasa - tumbuk
Kunyit (hidup atau serbuk boleh je)
Santan secukupnya (pekat sikit yer..)
Garam secukup rasa

Cara2:

1. Nangka dipotong kecil dan cuci. Kemudian rebus hingga separuh lembut. Buang air rebusan tersebut.
2. Masukkan bahan tumbuk kedalam periuk dan masukkan sekali nangka. Tambah sedikit air dan masak hingga bawang nampak layu dan nangka lembut.
3. Tambah santan dan biarkan mendidih. Jika guna serbuk kunyit, masukkan waktu ni dan kacau rata.
4. Perasakan dengan garam dan matikan api.

Nota: Jika dicampur dengan seafood macam udang atau kepah, saya akan akan letak hirisan kecil asam keping.

February 7, 2017

Cheese Tart Buncit Version 2

Akak memang lemah kalau orang mengidam order apa-apa kat akak ni. Walau dulu tak merasa sangat mengidam masa pertama dan terakhir kali pregnant, akak tak sampai hati nak biarkan orang lain keciwa. Tapi adalah juga kadang2 akak tak terlayan permintaan dorang tu. Selalunya disebabkan jarak, masa atau benda yg akak memang tak pandai buat walau ikut resipi apa pun.

Kalau tak mengidam pun, andai customer sebut perkataan TERINGIN... memang selalunya akak tak tolak. Dan selalu tu kebetulan akak ada masa yg betul2 'available'.

Gitulah ceritanya ye! Apa daa membebel. Sebenarnya akak nak masukkan resipi baru cheese tart zaman sekarang kat sini.. hat buncit2, montok2, dan yg sewaktu. Namun yg sebenor2nya, level ilmu dan kepakaran akak ni tidaklah setaraf dengan para penjual cheese tart montok lagi gebu yang ramai berlegar2 di bumi Malaysia ni. Boleh laa.. setakat nak seronokkan orang2 yg sentiasa redha dengan hasil airtangan cik siti...huhuhuu 😆😆

Resipi ni akak tak pasti puncanya. Akak dah siap2 tulis kat buku, lupa pulak akan empunya resipi. Maklum, banyak benor resipi cheese tart pesen terkini kat buku hitam akak tu.. Ada yg dah cuba dan ada yang belum. Semoga Allah limpahkan rezeki padanya yg ikhlas berkongsi. Sharing is caring yo.. 💚




CHEESE TART 

Tart shell

Bahan2:

250 g mentega
125 g gula aising
1/2 sk esen vanila
1 biji telur (saya guna C)
1 sb susu tepung
500 g tepung gandum

Cara2:
Putar mentega, gula, vanila, telur dan susu hingga sebati.
Masukkan tepung dan gaul sehingga jadi doh
Bentukkan menggunakan acu
Bakar dengan suhu 165C selama 17 minit, mode fan


Cheese Fillings yg Montok
(25 pcs)

Bahan2:

375 g cream cheese (guna terus yg dari peti sejuk)
37 g mentega
75 g gula aising
1/2 sk creamy essence vanilla
3 sudu makan telur (guna je 1 biji telur C, dikocak dulu baru sudukan)

Cara2:
Pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan gebu
Masukkan gula dan pukul lagi.
Masuk vanilla dan telur, putar hingga sebati.

Nozzle yg akak guna.. tak pakai ni pun takpa. Just potong besar sikit kat hujung piping bag tu ja..

Cara menyediakan tart

Bahan2:
Adunan cream cheese
Filling ikut citarasa - blueberry, coklat, strawberry, dsb
Tart shell
Alas cupcakes

Cara2:
Masukkan cream cheese ke dalam piping bag, begitu juga inti (filling)
Panaskan oven 160C
Susun tart shell di atas dulang
Isikan filling pada tart shell.
Paipkan cream cheese ke dalam tart crust secara menegak dan banyak membukit untuk memperolehi hasil yg montok
Bakar selama 10 minit dengan suhu 160C (permukaan cheese tidak melekat apabila disentuh)
Dekorasi boleh dibuat sebelum atau selepas dibakar

Cara paip cream cheese.. Yg ni guna nozzle tapi tangan I always ketaq...😆 
boleh je tak pakai nozzle, gunting je hujung piping bag tu dan paip kan ke tart shell

Sebenarnya belum cukup comel macam org lain buat.. tp akak percaya, practice makes perfect! 😄



Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...