December 29, 2017

Kisah Penghujung Tahun 2017 (2)

OK... kita sambung balik cerita haritu...

Kalau sempat akak nak letak resipi sikit. Tapi sebelum tu, akak nak tepek sikit beberapa biji kek yang akak bercadang nak up kan tahun 2018. Itu pun kalau takda alasan2 dan gangguan2 jiwa melanda macam setahun dua kebelakangan ni.

Ini kek neapolitan yg akak reka2 sendiri. Nak belajar atau PJJ kat orang duk berlengah2 je. Tapi akak rasa hat ni pun sodap jugaklah. Cuma akak kena perbaiki sikit dari segi penampilan dan fillingnya.  Kek ni akak buat untuk majlis Rangkaian Kasih PPKI tempat anak akak belajar. Keknya adalah kek span yang ada rasa coklat, vanilla dan strawberi. Basic frostingnya adalah cream cheese dicampur sedikit fresh cream. Akak pun tak berapa rasa sangat. Maklumlah..nampak nau macam buruk siku dan syiok sendiri hehehe...

Tapi percayalahhhh... ia sedap!!



Kek di bawah ni adalah tempahan oleh Cikgu Suriyati yang dah berkali-kali order dari akak. Selalunya dia order brownies. Kemudian masuk ni 2 kali dia order Red Velvet. Sekali dengan brownies. Memang lama dah akak tak buat RV sebab guna warna yang banyak. Tapi kalau customer order, akak ON saja. Lagi pulak, baru-baru ni RV memang kembali popular disebabkan drama Cik Lofa dan Aliff tu.. akak pun tak tengok sangat.

Red Velvet 1 kg 

RV full version (2 kg+)

Beberapa hari lepas akak test resipi Kek Pandan Gula Melaka yang agak menjadi sebutan di luar sana. Kalau skodeng IG bakers, selalu je jumpa kek tu. Akak minta resipi dari kekanda yg join PJJ. Tapi sebenarnya akak tak tau pun yg tu resipi dia belajar. Masa bagi dia yang cakap. So, tak bolehlah akak share. Cuma, boleh je kome search kat internet tu. Banyak lambak2 orang tulis. Similar but not the samelah! Lain orang lain cara. Cuma akak syorkan boleh cuba resipi di blog Azlita, tak pun Azie Kitchen.


Untuk frosting atau topping kek tu, akak cedok dari blog orang juga dan blend kan mengikut apa yang ada kat dapur masa tu. Alhamdulillah menjadi dengan jaya. Akak cuba guna resipi Italian Buttercream milik Azlita tapi tak jadi. Maka akak pun tukar kepada Swiss Meringue Buttercream yang rata2 hampir sama. Cukup untuk jadi topping cupcakes sebanyak 13 -14 biji (mungkin lebih). First time buat Swiss Buttercream ni, Alhamdulillah menjadi dengan jayanya. Bila dah tau buat tu, idaklah rasa rumit sangat seperti yang ku pikir...hehe!



RESIPI SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

Bahan2:

2 butir putih telur
100 g gula castor (akak guna fine granulated)
Secubit garam
150 g mentega (suhu bilik) - potong kecil2
1 sudu teh esen vanilla

* Untuk kek pandan gula melaka sediakan paste lebih awal:
50 g gula melaka/gerek
1-2 helai daun pandan
1/8 cawan air

Cara2:

1) Masak gula melaka, pandan dan air sehingga hancur keseluruhan gula dan sejukkan.
2) Masuk putih telur, gula dan garam dalam bekas tahan panas dan panaskan secara double boiled sehingga gula hancur. Rasa dengan jari, jika tiada berpasir2 terus angkat.
3) Pukul telur sehingga kental (bertanduk). Pastikan ia dah sejuk.
4) Masukkan esen vanilla diikuti mentega sedikit demi sedikit sambil memukul. Setiap kali masuk, pastikan sudah sebati baru masukkan sebahagian lagi, sehingga selesai.
5) Tambah 2 sudu besar paste gula melaka atau lebih jika suka. Pukul sehingga sebati dan boleh terus digunakan.

Meringue/putih telur yang telah dipukul kental

December 27, 2017

Kisah di Penghujung 2017 (1)

Assalamualaikum wahai saudara2ku...

Malam ni tiba2 akak dapat seru nak menulis... tapi tiba2 mata jadi kelabu pulak rasanya. Eh! Kita sambung esok je lah.. 😁😁😆

Sebelum tu akak tepek dulu gambar buat hiasan... hahaha!!



T.kasih Pn Rohani atas kesudian meng'order'



Gud nite... Semoga esok masih ada peluang buat kita...

October 24, 2017

Apam Susu Warna Warni yang Gebu Sangat

Hari ni kita cerita pasal APAM SUSU pulak..


Akak ni kan selalu ketinggalan keretapi... Orang naik ETS, akak naik komuter berenti kat setiap stesen..her herrr. Orang dah makan tahun buat, akak baru nak mencoba.. Pasal dulu akak tak kisah pun pasal apam tular ni walau hari2 lalu lalang kat wall. Memang tak minat nak membuat, apalagi makan.

Alih-alih akak teringin pulak. Tengok bahan pun senang. Kebetulan telur yang kadang terhabis, ada banyak kat peti sejuk tu. Tak perlu nak ditukar ke suhu bilik sebab memang nak guna hat sejuk.

Akak ambil resipi ni dari sumber yang biasa tu. Page yang mana ahli2 sangat pemurah kongsikan resipi walau depa buat jual. Masing-masing nak pahala kan.. Moga2 murah rezeki depa tu. Akak ni dah malas nak tulis2 dan share2. Harap skodeng jer hari2 dan jadi tukang komen. Dulu2 ada juga post.. Tapi kadang macam halimunan tulis, takdak sapa tertarik kot..hahahaha. So, baiklah akak diam2 baca jer..

Jom cek resipi. Yang akak guna ni dia lain sikit dari yang lain tu.. Lain tang mana, angpa pi kaji seniri lah nohhh...


 APAM SUSU GEBU WARNA WARNI
Resipi asal : Aminah Ahmad (MAHN)

Bahan2:

1 3/4 cawan tepung gandum
5 biji telur sejuk (dr dalam peti sejuk)
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalette
1 cawan gula aising
1 cawan susu pekat

Cara2:

1) Mula2 didihkan periuk pengukus sebelum buat adunan.
2) Satukan telur, esen, ovalette dan gula. Putar hingga kembang. Akak guna speed maximum sehingga menjadi warna pucat.
3) Masukkan susu pekat dan putar sekejap.
4) Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit2 dan putar sehingga sebati
5) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna kesukaan. Letak sedikit saja (soft color) sebab warna akan bertuka menjadi terang bila dah siap kukus.
6) Lenser loyang/acuan dengan mentega/majerin/minyak, baru tuang adunan berselang seli
7) Kukus selama 45 minit atau sehingga masak (ikut saiz loyang).
8) Untuk adunan ni, saya guna 2 acuan iaitu plastik dan silikon bentuk ring. Kukus 2 tingkat. Balut penutup dengan kain dan untuk kukusan belah bawah saya tutupkan acuannya dengan plastik.

 Seronok tengok warna dia... apalagi bila makan menggebusss giteww..nom nom!!


October 23, 2017

Kari Ikan Daun Kesom

Assalamualaikum..

Hari ni akak nak cerita pasal sejenis kari atau ada yang panggil gulai. Memang akak orang Jawa ni panggil GULAI utk apa2 jenis kari. Dan akak dapati, banyak terms kami sama dengan orang Utara sini. Contohnya selain gulai, roti=biskut, market=pasar, kupang=sen, hehehh.. itu jelah kot. Ke keluarga kami je cakap macam tu. Takdelah pulak suku sakat kami dulu orang Utara...:D

Kali ni akak masak kari ikan yang diletak daun kesum dan bunga kantan. Bukan daun kari macam selalu tu. Ilmu baru bagi akak hasil skodeng di FB (MAHN). Dalam duk ramai kecam posting sorang brader tu, banyak pulak komen menyokong. Sebab bukan perkara pelik katanya. Ramai je makcik2 buat cara gini, terutama jika ikan jenis berbau atau darat macam sembilang, puyu dll. Akak jer tak tau. Tapi akak bukan pengecam macam sesetengah orang. Dari duk perlekeh, baik la coba ya... Memang sedap punnn. Tak rasa asam pedas punnn...

Buktinya, abe kita duk perabih sampai hirup kuah. Fawwaz pun makan selera je. Walau ikan yang kudamba iaitu ikan mayong masih kat pasor. Yang ada cuma ikan tongkol jenis sirip panjang. Ikan kembung pulak tak cukup korum, bimbang berebut kahkahkah!! Aksesori pulak cuma ada tomato..hat lain tak beli pulak. Tengok depa masak kari, meriah ja.. terapun-apung bendinya. Versi akak OK laa... kurang berminyak tapi pekat.. hmmm kesedapan banget. Wangi kalau bubuh dedaun sesuai laksa atau asam pedas tuh! Kena dengan selera Melayu.. Tak caya, cobalah... macam akakk...😉


KARI IKAN UTARA

Bahan2:

1 ekor ikan jenis besar (atau ikan kembung/sembilang/mayong dll ikut selera dan kuantiti berpatutan)
6-10 ulas bawang merah (separuh tumbuk dan separuh hiris) *
4 ulas bawang putih (2 tumbuk, 2 hiris) *
1 bungkus rempah kari ikan (sy guna Cap O) *
1 sudu besar cili giling (kalau nak merah guna serbuk cili) *
1 sudu kecil halba
Minyak untuk menumis
Santan RM2
Air secukupnya
1 batang bunga kantan 
2 tangkai daun kesum
1 keping asam gelugur
1 biji tomato
Kacang bendir
Garam secukup rasa
Jika suka, letak gula sedikit dalam sejemput.

Cara2:

1) * Bawang tumbuk, rempah kari dan serbuk cili dijadikan paste dengan sedikit air.
2) Tumis halba dan bawang merah & putih yang dihiris sehingga naik bau dan keperangan.
3) Masukkan paste kari dan tumis sehingga pecah minyak.
4) Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
5) Masukkan ikan dan asam, dan biarkan merenih seketika, baru masukkan segala aksesori termasuk bunga kantan dan daun kesum. Perasakan
6) Matikan api bila kari dah cukup mesra.

Nota:
i) Cara akak, lebih suka jika ikan dimasukkan sebelum santan dan digolek2 sekejap dengan perencah sampai agak pucat. Kemudian baru masuk santan dan biar menggelegak. Pastikan tak pecah santan sebelum waktunya.
ii) Bila dah menggelegak, kecilkan api dan biar gulai merenih seketika dalam 15-20 minit atau kuah menjadi pekat. Baru kawwww... Tapi kena tengok ikan jenis macamana ye!
iii) Bahan dan cara masak tu ikutlah masing2 ye.. cuma tambah daun dan bunga tu je.

Pekat dan kurang berminyak. Lain orang lain buatnya...Ni kalau cecah roti, pehhh
Akak lawankan dengan sambal bacang dan terung bakar..
Sambal tempe penyedap makan sepanjang masa


October 8, 2017

Bubur Asyura Utara Lagi

Menjelang penghujung malam ni terasa penuh betul perut ku ini..  Manakan tidak, masa temankan Fawwaz tidur tadi, perut duk kruk kruk berbunyi2. Lapar sungguh bunyinya walau tengahari tadi lepas makan nasi lemak yang kedua (pertama masa sarapan) akak bercita2 tak mau makan nasi dah. Rupanya tak tahan daa.. Setakat sekepin roti bakar tak mampu dibuat alas perut. Jadinya, lepas Fawwaz tidur pukul 9 lebih, akak pun ke dapur mencari nasi. Ala sesenduk kecik ja.. ada lauk pun ikan tongkol kicap yg tinggal belah ekor dan separuh bahagian saja. Makanlah daku dengan penuh kesyukuran. Terus hilang bunyi perut..ngeh ngeh!!

Dah selesai cuci pinggan2 dan cawan2 di sink, buka pulak peti sejuk. Nampak pula bekas buboq sora yang tinggal suku isinya tu. Kemarin dulu adik ipaq hantaq mai tetengahari. Dah masuk hari ke3 tapi masih belum habis. Ku makan dengan berhemah, sayang nak habiskan cepat kot..hahahaa! Padahal sebenarnya kalau ikut nafsu, sekali makan boleh habis tu. Cuma akak ni jenis macam tu la kot.. Makan untuk merasa, simpan, keluarkan makan lagi, simpan.. sampailah ulang2 cycle nya dan abis.

Maka hari ini akak nak share resipi bubur asyura versi periuk besaq yang akak simpan dah setahun. Dulu letak kat FB je. Agaknya masa tu akak tgh merudum mood ber'blog'. So, hari ni akak transfer lah ke sini. Ini catitan masa akak dan adik beradik ipar duai sama2 mengacau buboq di rumah ni. Akak host jer, tolong sikit2 je sebab otai kan ado.. Kalau nak versi sikit, untuk makan sendiri dan bagi jiran sebelah jer, boleh check kat SINI.



RESIPI BUBUR ASYURA UTARA 
(Satu periuk besaq jenis tapak gajah)

Bahan2:

2 kg santan pekat
1 kg tepung beras
500g sagu - cuci dan tos
1 kg kacang hijau - rebus
500g kacang kuda - rebus
500g kacang merah (kidney beans) - rebus
1 1/2 kg keledek oren - dadu dan rebus
1 kg kacang tanah - goreng tanpa minyak dan buang kulit
2 sikat pisang awak - potong nipis/dadu
6 tongkol jagung - leraikan isi
1 kg gula pasir
500g gula merah - buat sirap dulu
1 tin susu/creamer manis
Garam secukup rasa (dalam 1 sb+)
Air secukupnya (dlm 2-3 liter, jangan banyak sangat, untuk cairkan santan pekat tu ja)

Cara2:

1) Campurkan tepung beras dan santan serta air dan kacau sampai mesra tak berketul. Masak dengan api perlahan sambil sentiasa dikacau sampai nampak pekat dan berkilat.
2) Masukkan sagu dan masak/kacau terus sehingga sagu nampak cantik sekata dan sebati dengan tepung
3) Masukkan kacang hijau dahulu, diikuti gula pasir, gula merah, susu, garam,  jagung... kacau terus, jangan berhenti. Masa ni ia akan cair sikit sebab gula dah cair
4) Masukkan pisang dan keledek.. kacau hingga pekat. Boleh besarkan sikit api kalau nak cepat..;)
5) Akhir sekali masukkan kacang merah (tujuannya supaya kacang tu masih berbentuk cantik dan tak hancur je..) dan kacang tanah (supaya kekal rangup)
6) Kacau sekejap hingga mesra, matikan api dan masuklah ke dalam bekas. Dah sejuk, baru boleh potong
7) Anggaran memasak 2-4 jam ikut saiz. Ambil sedikit bubur, letak atas piring dan terbalikkan. kalau kekal melekat, bermakna masak la tu..

Nota: Kalau tak mau warna kegelapan, abaikan GULA MERAH, dan tambah sikit gula pasiaq

Kacau sentiasa.. Nak lagi sedap, guna pelepah kelapa tu haa... ehehh
Letak kat daun part kerak2 tu... pastu nikmatinya ketika hangat2 suam


October 4, 2017

Kuih Kasui Pandan


Demam kasui nampak gayanya..

Bila dah semakin berusia dan gigi dah mula gugur2 nih, kuih lembik2 la yg kita cari. Tapi macam akak, memang sejak zaman dahulu kala suka makan kuih2 dan benda yg lembut. Terutama yang dikukus. Cuma nak membuat tu kena ada angin sepoi sepoi tak pun puting beliung terus masuk menerjah ke dalam otak hehe.

Selepas berjaya buat kasui haritu, tekak meronta2 pula nak yang versi pandan lagi tergedik2. Since abe ada, maka terealisasilah misi mencuba. Haritu buat guna cawan standard tu (250ml), dan banyak kejadiannya. Sah2 tak habis walau dah difaraidh merata adik beradik. Kali ni akak guna cawan beras berukuran 180ml. Kurang sikit la tapi tetap tak habis lagi. Dah beberapa hari, tapi ada lagi elok kat dalam fridge tu. Bila lepas makan nasi, akak potongla sikit buat pemanis mulut.

Memang senang buat kasui ni. Adjust2 apa yang patut untuk dapatkan taste kita. Lepas tu takda santan atau telur, tu yang tahan sikit. Untuk buat lembut sikit, akak kurangkan tepung gandum sikit dan tambahkan tepung ubii dengan sukatan sama. Akak pula tak suka manis sangat. So, memang kenalah resipi ni. Jom check!


KASUI PANDAN SEDAP

Bahan2:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan gula pasir
5-6 helai pandan - potong2 *
5 cawan air *
3/4 sudu kapur makan + 3 sudu makan air - larutkan
Pewarna hijau epal - jika suka warna yang lebih terang
Loyang 10" - 12"
Kelapa muda parut

Cara2:

1) Panaskan pengukus terlebih dahulu
2) Gaul semua tepung dan gula dalam mangkuk.
3) Blend daun pandan bersama air dan tapis.
4) Tuang air pandan ke dalam mangkuk berisi tepung. Kacau hingga sebati dan tapis.
5) Masukkan air kapur dan kacau. Tuang ke dalam loyang dan disapu minyak terlebih dahulu.
6) Kukus selama 30-35 minit dan balut penutup pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik.
7) Bila dah masak, buka penutup dan biarkan kuih di pengukus dengan api yang masih terbuka selama 15 minit atau hingga air yang ada bertakung agak kering.
8) Sejukkan kuih baru dipotong.
9) Gaul dengan kelapa parut dan diletak sedikit garam.

Tips:
1) Untuk dapatkan struktur kuih yg lebih lembut tapi boleh dipotong, kurangkan tepung gandum dalam 1 1/2 sudu besar dan tambah tepung ubi dengan kuantiti yg sama.

2) Jika suka manis, boleh tambah lagi kuantiti gula

October 3, 2017

Lala Goreng Bercili


Wahh... sesekali makan memang sedap. Ianya sejenis lauk yang aaamat jarang masuk ke dalam rumah. Rasa dalam setahun dua ni memang tak beli lah. Tapi entah kenapa tiba2 abe bawa balik dari pasar. Ai suspek dia tengah murah sampai geram je nak beli.

Kami ni dah jarang beli seafood. Kadang2 je abe beli sotong. Udang beli untuk buat cucoq. Tapi walau puasa seafood pun, kolestrol akak tetap mencanak naiknyo. Ai suspek pasal mudah stress terutama dengan kerenah insan sekeliling. Hahaha.. tak abis2 suspek. Sokmo stress..

Apa2 pun akak gembira jugalah sebab walaupun banyak, menjelang malam habis licin tinggal kulit ja. Kita makan tak banyak.. En Abe tu la yang perabis. Fawwaz memang tak pandang makanan pelik2 nih.. hehe! Kalau habis tu tanda menepati citarasalah. Akak masak campak2 je sebenarnya. Jadi resipi kat bawah tu, boleh je adjust sendiri. Sebab saiz bawang, sudu kita pun tak semesti sama kan....


LALA BERCILI

Bahan2:

1 kilo lala - bersihkan.
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sudu cili kisar (ikut citarasa)
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
2 batang serai - ketuk
Beberapa helai daun limau purut
Sedikit gula
Garam jika perlu (sebab dah letak sos)
Minyak untuk menumis
*Jika suka pedas, boleh tambah cili padi

Cara2:

Tumbuk/kisar bawang merah dan putih
Panaskan minyak, kemudian tumis bawang, serai dan cili hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
Tambah gula dan tumis seketika.
Masukkan lala serta daun limau, dan gaul hingga perencahnya rata.
Tutup sekejap dan bila dah terbuka2 semua lala, gaul beberapa kali sampai nampak berkilat dan tak berair.
Matikan api dan boleh dihidang terus.

September 29, 2017

Sambal Kacang Hijau Kedah


Assalamualaikum..

Hari ni hari Jumaat. Hari ni abe kita takdak. So, akak mulalah cari pasal kat dapur sebab tak perlu nak masak2 nasi, lauk bagai.. Sarapan pun dengan apa yang ada dulu. Sebab akak nak merealisasikan keinginan terhadap satu menu nih.. jejenggg.

Mulanya akak terbaca kekecohan sebentar di FB MAHN. Ada post pasal sambal ni yang patutnya jadi menu raya orang Kedah sinin. Tapi rupanya majoriti membidas kata tak pernah jumpa. Maklumlaa, kat sini kan biasa depa makan ketupat pulut dengan kari atau rendang. Akak tanya en abe pun sah2 dia tak tau apa hakhak!! Kesian sis tu.. Tapi bila baca komen2 yang ada, memangla wujud pun. Cuma kat sesetengah tempat macam kat belah Kodiang, katanya.

Bagi akak, toksah la pukul rata kata ada takda tu. Apa kata kita cuba, mana tau kena kat selera. Makin tambah2 nak makan. Bukan pelik pun rasa dia. Kang akak bagi makan LULANG lagi depa pelik kan.. hehehe padahal akak pun tak pernah makan benda lulang @ kulit lembu tu walau selalu ada kat meja makan di kampung. Ai is cannot, tak tau pasal apa.

Berbalik pada sambal kacang hijo nih... Memang tak banyak resipi kat google. Akak cedok2 ikut komen depa kat posting tu ja. Pastu akak samakan dengan yang biasa akak buat sayur kacang loto @ kacang sayur resipi orang2 Jawa kampung ai. Sebab bahan tak jauh beza. Yang merumitkan nak buat sambal ni ialah nak kena buang kulit tu. Tapi yang akak tengok, orang tu macam tak buang pun kulit. Leceh kan kalau nak cepat. Akak takpalah, hari ni ai is free. 

Cara makan kena dipadankan dengan nasi impit atau ketupat nasi. Sejak berkenalan dengan ketupat segera NINA tu, akak pakai hat tu ja. Kejadiannya lembut tak macam brand yg lain. Disebabkan selalu brand lain tu keras, akak dulu buat sendiri je. Tapi bila start dengan Nina, terus jatuh malass..haha! Beli kat Tesco RM2.80 untuk 10 biji.


SAMBAL KACANG HIJAU

Bahan2:

1 cawan 180ml kacang hijau - rendam semalaman dulu
2 batang serai
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cili padi ikut citarasa - lagi pedas lagi umph
Sejemput udang kering
Udang basah secukupnya
1 mangkuk santan pekat
Suhun - rendam
Garam

Cara2:

1) Kacang yg telah direndam semalaman, dibuang kulitnya. Kalau rasa tak rajin, tak buang pun takpa kottt... heeee
2) Serai, halia dan lengkuas dihiris nipis/halus
3) Tumbuk bawang, cili dan udang kering
4) Panaskan sedikit minyak dan goreng serai, halia dan lengkuas hingga agak garing. Masukkan pula bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau.
5) Masukkan kacang dan kacau2, diikuti suhun, udang basah dan santan.
6) Masak sehingga kacang lembut dan kuah menjadi pekat.
7) Perasakan dengan garam.

Kacang hijau yang telah dibuang kulit... gigih tau!
Tumis sampai garing
Masuk kacang
Masuk santan dan masak sampai pekat
Siap!! Hang jangan pelik nohh... sedap. Tapi kalau jenis tak tahan, angin berasak nak keluar saja lah... hihi


Kari Daging Meletop

Assalamualaikum!!

Resipi ini adalah versi Philips Pressure Cooker (PPC). Post ini tidak berbayar hehehe.. Jadi bolehla nak guna apa-apa pun pressure cooker maupun periuk biasa.

Akak takda nak tunjuk sukatan bahan yang sebenar sebab akak main campak2 je. Cuma nak tunjuk macamana nak masak guna pressure cooker yang macam ni. Ikutlah resipi kari masing2 ya kalau dah biasa buat tu.  Jadi, idokle PC tu guna hanya untuk merebus atau lembutkan daging jer. Macam2 boleh guna. Setakat ni selain buat masak2 lauk, ada jugak akak buat bakar kek, steam, masak nasi arab, panggang ayam, rebus ketupat, dan sebagainya..

OK..mohle kita ke dapur ye.


KARI DAGING PPC

Bahan2:

500g daging - potong ikut suka
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 peket kecil rempah kari daging
Sedikit serbuk cili (boleh guna juga cili kisar)
1 biji tomato
2 biji kentang
1 keping asam gelugur
1 mangkuk santan pekat
Daun kari
Air secukupnya
Garam
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara2 :
Lihat pada gambar

1) Tuang minyak secukupnya ke dalam periuk dengan setkan mode 'bake' pada mana2 kategori. Tekan 'start' dan bila minyak telah panas, tumis rempah serta bahan tumbuk/kisar sehingga layu dan naik bau.


2) Masukkan rempah kari, serbuk cili dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.

3)  Masukkan daging, gaul rata. Masak sebentar sampai daging kelihat sedikit pucat, kemudian baru tambah air agak-agak tenggelam sebahagian daging.

4)  Tutup periuk dengan tombol pada 'seal'. Setkan pada 'beef/mutton' dan tekan 'start'. Bila masa memasak sudah selesai, ubah tombol kepada 'release pressure' atau buang wap dan biarkan sampai senyap (tiada lagi wap), baru buka penutup.


5) Masukkan kentang pula. Tutup lagi dan set tombol kepada 'seal'.  Setkan pada 'chicken' yg guna masa sedikit atau boleh saja guna mode 'bake' jika kentang jenis yang mudah lembut. Buka semula penutup.

6) Apabila kentang sudah lembut, menggunakan mode 'bake' pada mana2 kategori, masukkan santan, tomato dan asam keping. Masa ni dah tak perlu tutup periuk. Renih sebentar. Perasakan dengan garam dan sedikit gula jika suka.



September 27, 2017

Kuih Kasui Sedap


Resipi kasui ni akak dapat kat FB. Tetiba semangat nak buat kasui. Memang selama ni suka makan, tapi tak pernah terfikir nak buat.

Ada 2 resipi yang akak test, tapi yang ini paling akak suka. Walau tak tahap gedik2, cukuplah tahap macam yang selalu beli tu. Satu adunan tu agak banyak. Bolehla faraid kat jiran jemuran sekali kalau ada. Rupa-rupanya ramai kawan2 akak memang peminat kuih ni. Terutama yg umur2 seangkatan dengan ku.


KUIH KASUI
Sumber : MAHN

Bahan2:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula pasir (resipi asal 1 cawan)
1 cawan gula merah
5 cawan air
3/4 sudu kecil kapur + 3 sudu makan air - jadikan air kapur

Cara2:

1)  Masukkan kesemua bahan kecuali kapur ke dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tapis
2)  Masukkan air kapur dan kacau rata
3)  Masukkan ke dalam loyang berukuran 10" (agak tebal) atau 12"
4)  Kukusan dipanaskan terlebih dahulu baru letakkan loyang ke dalamnya.
5)  Kukus selama 30- 35 minit.
6)  Potong apabila sudah sejuk.

Nota tambahan/tips : 
i) Untuk memperolehi struktur yg lebih kenyal bergoyang, kurangkan tepung gandum dan lebihkan tepung ubi
ii) Supaya air tak banyak menitik di tengah2, mula2 kukus tanpa letak kain pada penutup, bila dah separuh masa baru tutup dgn kain atau aluminium foil

iii) Bila dah masak, buka penutup dan biarkan dalam pengukus sehingga air yang berkumpul di permukaan kering, baru matikan api dan angkat.

August 1, 2017

APA KAKAK BUAT...

Akak belum bersara lagi... cuma bersarang mungkin. Masih mengambil tempahan jika ada yang sudi. Selalunya customers lama yg masih setia je. Macam selalu, tak semua permintaan dapat dipenuhi sebab banyak komitmen lain yang jadi priority.

Kadang rasa berkobar2 nak buat sesuatu yang lebih baik, tapi in the end tetap akan nampak yang satu ni jer. Lebih menggembirakan kalau dapat serve untuk family kecik nih sambil baring2 kan, takpun sambil mengunyah rempeyek kacang putih..hahaha! Jangan nak buat statement M sangat!!

Ustaz kata kalau sediakan hidangan buat suami dan anak2 (keluarga) kan ganjaran sangat besar. Somi pulak bukan sentiasa ada depan mata. Jadi kalau dia ada tu kita all out la..!

Untuk recharge blog sawang akak hari ni, mohle akan tepek beberapa gambar yang tak seindah mana ni... Antara aktiviti harian. Eh! Takkan berbulan2 ini2 jer... Alaaa..buat syarat udeh la!!

Gambar2 peristiwa lama dan baru..


NEW YORK CHEESECAKE - Nanti kalau free akak tulis resipi
MEE KICAP
Sekarang kena banyak2 makan ULAM PERIA KATAK ni.. nak balance kan gula dlm badan ni kununnya 😊
Hohoho... MEGI AYAM BIJAN pencetus selera..
Fav Abe n Me
LEPAT LABU - hidangan minum petang
COTTON SOFT CHEESECAKE - perabis stok creamcheese dan guna resipi baru

APAM untuk Abeku - abis dimakan, tak tinggal sikitpun
MARBLE CAKE ordered by FIZAH
SET UBI REBUS utk breakfaast
BROWNIES ordered by FIZAH
CARROT CAKE - 2nd time ordered by Noor Aini dari Kulim
FRUITS CAKE
STEAMED SIAKAP

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...