December 29, 2011

Pau Rose

Kadang-kadang tu, walau agak rajin ke dapur terutama di pagi hari, fikiran tu dok melayang2 je.  Bukan fikir apa pun.. tapi entahlah, asyik berangan je!  Berangan nak kaya raya jadi millionaire gamaknye kekeke...

Macam pagi tadi, beria-ia nak buat pau yg bentuk rose, pastu color pun nak rose juga...  Tapi ampeh.. dah uli2 tepung tu, dan dah dibentuk2 baru teringat hat color tu.. Try satu bubuh color kemudian, tapi lama mengulinya, masih tak sebati huhuhu.. frust akak tau!!

Tapi takpe, akak nak tayang jugak kat sini.  Sebab tak disangka2 mudah sangat nak membuat pau rupa gini.. Terima kasihle kepada k.wan @ citarasawan sebab bagi idea macamana nak buat.  Doh nya saya buat ikut resipi sendiri, yg selalu kita buat tu.  Cuma bila dah rupa rose, tak boleh le kita nak siat kulit tu macam makan pau bulat biasa tu.  Hehehe... entah apa2 ye.  Takut tersedak kot kalau makan kulit pau..


Pau Bunga Ros

Bahan2:

240g tepung gandum (boleh juga tukar kepada tepung pau)
2 1/2 sudu gula
1 scoop susu tepung
1 sk yis kering
1 sk double action baking powder
1/2 sudu besar shortening
150ml air suam
Inti - ikut citarasa

Cara2:

1)  Gaul semua bahan (kecuali air dan inti) di dalam bekas.  
2)  Bila dah sebati (macam serbuk roti) baru tuang air sedikit2 sambil menguli.  Kuantiti air bergantung kepada jenis tepung.  Uli sampai sebati, tak perlu sampai halus.
3)  Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil (selalunya dalam 9-10 ketul) atau 40g.
4)  Uli semula semua doh kecil tersebut satu persatu sampai lembut dan halus.
5)  Leperkan doh menjadi bulat menggunakan penggelek.  Pada bulatan tersebut, potong 6 bahagian hujung doh secara bertentangan sepanjang 1 1/2 inci (bergantung kpd besar bulatan tersebut).  Kalau nak tengok gambaran jelas, boleh clik kat blog citarasawan sebab saya tak ambil gambar sendiri
6)  Letakkan inti yg telah dibulatkan di tengah2 bulatan tu.  Tutup dengan 2 potongan doh yg bertentangan hingga habis dan membentuk seperti bunga ros (mawar).  Inti tu kalau lepas keluar dari peti sejuk lg senang nak membentuknya..
7)  Selepas habis semua, rehatkan pau selama 40 minit hingga naik sedikit
8)  Kukus selama 10 - 15 minit.  


**************************************
Edited 1/1/2012

Cara nak membentuk bunga ros..

 
 

December 22, 2011

Hari Yang Sejuk... Layan Coklat

Memang sejuk sepanjang hari ni... Hujan di siang hari, walau tak lebat sangat tapi cukup untuk menurunkan suhu Kuala Lumpur sehari suntuk.  Hujan turun sejurus saya masuk ke dalam kereta, nak ke kedai bakeri.  Sebab semangat yg membara, teruskan juga perjalanan ke Bangi tu.  Nak kata jauh, boleh la tahan.. tapi memang saya suka ke situ.  Sampai bersalin dulu2 pun nak ke sana juga...

Semangat nak buat coklat sebenarnya...  Selepas membeli e-book berkenaan coklat.  Memang amat mudah.  Cuma perlu kreativiti je.  Cuma akak tak berkenan ngan sesetengah pekerja situ.. ditanya itu ini, blur je muka.  Cashier lak, masam je muka... jawab soalan nak tak nak.  Macam stress je... hahaha.  Tetiba akak pun sama stress.  Pantang aku tengok muka orang berjual yg masam macam cuka epal!  Mujur kedai tu tip top, ramai peminat... Agaknya skema sgt ke soalanku pasal coklat mana satu yg selalu orang beli utk buat coklat?



Bahan utama ialah coklat kompaun (murah sikit) atau couveture (mahal tp sedap sikit).  Pastu marblekan dengan coklat putih.  Dalam tu ada yg kosong, ada yg letak almond nibs dan ada yg letak rice bubbles.  Sedap.. tetiba rasa macam coklat Guylain tu.  Hahaa... exaggerate kaedahnye!  Yang pink bawah ni pulak sekadar nak abiskan coklat putih tu.. terbanyak mencairkan, sayang le pulak.  Coklat putih macam biasalah, manis lebih dari yg coklat biasa..

Makan sebiji dah rasa kenyang laa... bukan tak sedap, tapi 'rich' rasanya dan cepat muak.  Mungkin sebab saya guna milk compaun.  Fawwaz pun makan satu tak habis dan terus tak mau... selamaattt.. hehe!  Paling selamat ialah giginya yg tak mau digosok tu... erkk!
 

Sebelum mengodek ceklat, buat karipap dulu.  Tengah hujan dan sejuk, memang sedap makan karipap panas.  Sudahlah panas, pedas pulak.. Inti tu sebenarnya buat awal pagi lagi, sebelum breakfast.  Hari ni memang akak extra rajin konon2nya.  Belum kira nasi dan lauk kari udang yg hanya sempat dimakan dekat pukul 6 petang tadi.. hehehe!

December 18, 2011

Punten & Sambal Tumis Udang Geragau

Gambar ehsan Noraini Maskam

Mata ni ngantuk sangat... badan pula penat.  Tapi tak boleh tidur sebab perut penuh baru lepas makan.  Hari ni memang hari memenuhkan perut.  Sebab tadi siang saya pergi berkelah bersama2 kawan2 lama zaman sekolah di Hulu Yam, Selangor.  Walau tak ramai yg join, cuma 6 family, tapi tetap meriah.  Semuanya ada 26 orang termasuk yg baby.  Best sangat!!

Menu potluck hari ni ialah set nasi ambeng oleh Tati, mihun s'pore & cucoq udang panas oleh Anie, pecal & cocktail oleh Dr Eus, cupcake ceklat oleh anak bujang Mima dan punten bersama sambal dan rojak buah oleh Harte (akak la tuu... nama zaman sekolah hehe).  Boleh tak kembung perut makan? ngeeee....  Lepas makan mandi manda kat sungai yg cantik bersih tu.  Opss lupa pulak, ada juga durian fresh dari pokok.  Maklum lah, sungai tu kat kawasan dusun.  Tak terkata sedapnya durian kampung tu!  Tapi takde rakaman gambar dari kamera saya sebab kamera yg ada ni agak nazak.  Guna kat rumah kejap2 boleh la...
*************
Sambung balik pagi ni... tak tahan tido dulu :))


Semalam kira pengenalan kepada PUNTEN makanan org jawa ni.  Sebenarnya tak semua jawa tau apa punten ni.  Kawan2 kat atas tu first time tengok punten walau masing2 ada darah jawa.  Pakcik saya pun tak tau punten ni... mungkin sebab masa dia banyak di asrama dan universiti luar negeri. (takpe pakbong.. InsyaAllah nanti saya buatkan... one fine day!).  Saya fikir, ada tempat dan daerah tertentu je di Indonesia tu guna term 'punten' ni... sebab makcik pun tak tau.

Bukanlah gempak sangat... Macam nasi impit je.  Tapi sebab jarang ada dan orang jawa je buat.  Terutama belah Selangor utara.. dari belah Ijok atau K/Selangor ke S/Bernam.  Belah Banting dan Klang, ramai yg tak tau.  So, inilah resipi dan pasangan punten iaitu sambal kering yg selalunya dari udang kering... tapi semalam saya tukar ke udang geragau, untuk menyenangkan kerja menumbuk... Kuantiti agak2 ye, ikut citarasa...

PUNTEN

Bahan2:
Beras
Santan
Garam secukup rasa
Boleh juga nak letak pandan masa masak tu..

Cara2:
-  Basuh dan masak beras dengan santan dan air yang banyak.  Macam nak buat bubur tu... Masukkan juga garam secukup rasa.  Kalau saya, masak dengan rice cooker sampai suis auto tu naik.. lepas tu alih ke dapur dan sambung masak dengan api sederhana kecil.  Kalau rasa kurang air, tambah lagi sampai nasi betul2 hancur.  Jangan lupa kacau sekejap2 takut melekat dan hangit
-  Bila nasi dah nampak macam bubur, keringkan airnya.. tutup kejap dan api biar kecil.
-  Sendukkan ke dalam bekas atau dulang dan rata2 serta ditekan2 macam menekan nasi impit tu.  Saya alaskan bekas dengan plastik supaya tak melekat.  Sejukkan baru potong.

************



SAMBAL TUMIS UDANG GERAGAU

Bahan2;
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Cili padi ikut suka dan tahap kepedasan cili - biar rasa pedas sikit
1 paket udang geragau - dlm 200g kot (lupa tgk bungkusan tu)
1 sk gula
Garam secukup rasa - letak sikit dulu
1 cwn minyak

Cara2:
-  Kisar bawang merah, bawang putih dan cili sampai halus.  Kalau nak sedap, tumbuk je..
-  Tumis bahan kisar dengan minyak yg mencukupi atau agak banyak supaya cukup garingnya.  Masukkan udang yg telah dibasuh.  Kacau2 atau ratakan udang dengan perencah.  Kadang2 saya letakkan serai yg dititik, kadang tidak...
-  Perasakan dengan sedikit gula (tak letak pun takpe) dan garam.  Siap!
p/s:  Kalau nak yg berkuah sikit, boleh tambahkan air sedikit selepas udang dan bawang betul garing/layu atau sebati rasanya..

Gitulah kisahnya... Alhamdulillah, semua suka... siap boleh tapau lagi.  Cuma, tulah... cili kat sini ni banyak manapun kadang tak pedas.  Tak macam cili kat Bahrain tu.. (dari Kerala ke mana...).  Kalau letak segenggam, mau jadi monyet yg tak ikut amaran si kancil tu...berasap! (hehe.. hanya yg pernah tgk je tau kisah apa ni...).

December 16, 2011

Rojak Buah

Huhuhu.. I miss my camera!!!  Hari ni dengan sodihnya menggunakan semula kamera lama Kodak Easyshare 3.1 mp yg kejap simpan kejap keluor balik.  Tengokla tu, date pun 1/1/2004 (by default).  Sayang kamera ni.  Walau dah lebih 6 tahun beli... flash dah tak berfungsi dan kejap boleh display kejap tidak, kejap boleh tekan OK kejap tidak...  Tapi masih mampu berkhidmat dengan baik bila diperlukan.  Sebelum ni konon2 dah dianak tirikan bila abe belikan akak kamera baru Olympus dan Fuji.  Si Olympus, bateri charger yg hancus, trade-in dgn Fuji.. hilang pulak kat kapalterbang!  Balikle mencari si Kodak ni.. Nasib baik akak tak main campak2 lepas dah ada baru... hehe!  Mungkin lepas ni kena beli yg DSLR pulak... teeettttt.

Malam tadi dengan semangatnya saya buat kuah rojak!  Walau ada sedikit kacau ganggu dari si anak kecil bernama Ahmad Fawwaz tuu, akak gigih menyempurnakannya.  Si Fawwaz ni 'hygienic' orangnya.. Kalau bersalam atau kita pegang2 dia, selalunya dia tak suka.  Dia cium2 tangan dia, takut busuk.. Malam tadi, dek kuatnya bau kuah rojak bila dah masuk petis tu, dia tak senang hati.. Kejap2 nak "wash hand".. dan lap.  Agaknya dia fikir tangan dia yg busuk.. hahaha!

OKlah... berbalik kepada rojak.  Resipi ni saya copy dari buku resipi kuning makcik saya di kampung.  Dia pulak dapat dari kawan baiknya, Kak Salmah. Dulu2 masa muda pernah buah, tapi tak gaya ni.. dan tak hengat pun.  Sedap lah.. boleh jual nih!  Saya ubah2 juga sikit ikut apa yg ada...
Rojak Buah

Bahan2 kuah:
500g gula pasir
500g gula merah
1 botol kicap pekat (saya guna kicap lemak manis Jalen)
1 botol sos cili cap kipas udang (saya guna life sbb cap udang takde)
1 botol petis (tak ingat berapa ml, tp kecik macam botol kapur je..cap nuri)
2 sudu cili blend (yg asal 2 senduk - tak pasti senduk apa..)
Bijan - sangan
Kacang - goreng dan tumbuk

Cara2:
Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan masak atas api kecil.  Campurkan sedikit air.. tak pasti pulak berapa banyak saya letak.
Kacau hingga pekat dan matikan api.  Bila dah sejuk boleh di campur dengan bijan.
Gaul dengan buah2an dan sayur kegemaran dan tabur kacang tumbuk
p/s: gula merah tu saya blend dengan air sikit...

Buah-buahan cadangan: Nenas, jambu batu, mangga muda, timun, sengkuan, apple hijau, jambu air, dll.


kalau nak pedas lagi, boleh campur cilipadi..

December 1, 2011

Home Sweet Home

Wah!! Memang bercuti panjang nampaknya dapurku.  Dapur di Bahrain sudah saya tinggalkan buat selama-lamanya..  Hari ni saya dah berada di bumi Malaysia yang indah.  Dah tak akan berkelana di tempat orang lagi... hampir 5 tahun hidup merantau!  Cukup la tu...  Sebelum balik ke sini semalam, saya bercuti ke London... dan semasa onboard nak balik ke Bahrain, kamera hilang! Kamera yg banyak merakam apa yg saya masak.  So, kira hormat betul neh... Menamatkan kenangan percutian indah juga moments pengembaraan di bumi S'pore dan arab.  Tak terfikir lagi nak mencari kamera baru..  Nak relaks dulu... Lagipun bila di M'sia ni, saya selalunya slow sikit bab2 masak ni.  Apalagi en abe tak ada... dia masih di sana meneruskan perjuangan sampai hujung tahun.
****************************


 Sebab nak ambik gambo kid's meal ni masa balik, terus lupa nak simpan kamera... lalu hilang huhu!


Antara gambar2 kenangan di London.. 25-28 Nov 2011
 

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...