December 29, 2011

Pau Rose

Kadang-kadang tu, walau agak rajin ke dapur terutama di pagi hari, fikiran tu dok melayang2 je.  Bukan fikir apa pun.. tapi entahlah, asyik berangan je!  Berangan nak kaya raya jadi millionaire gamaknye kekeke...

Macam pagi tadi, beria-ia nak buat pau yg bentuk rose, pastu color pun nak rose juga...  Tapi ampeh.. dah uli2 tepung tu, dan dah dibentuk2 baru teringat hat color tu.. Try satu bubuh color kemudian, tapi lama mengulinya, masih tak sebati huhuhu.. frust akak tau!!

Tapi takpe, akak nak tayang jugak kat sini.  Sebab tak disangka2 mudah sangat nak membuat pau rupa gini.. Terima kasihle kepada k.wan @ citarasawan sebab bagi idea macamana nak buat.  Doh nya saya buat ikut resipi sendiri, yg selalu kita buat tu.  Cuma bila dah rupa rose, tak boleh le kita nak siat kulit tu macam makan pau bulat biasa tu.  Hehehe... entah apa2 ye.  Takut tersedak kot kalau makan kulit pau..


Pau Bunga Ros

Bahan2:

240g tepung gandum (boleh juga tukar kepada tepung pau)
2 1/2 sudu gula
1 scoop susu tepung
1 sk yis kering
1 sk double action baking powder
1/2 sudu besar shortening
150ml air suam
Inti - ikut citarasa

Cara2:

1)  Gaul semua bahan (kecuali air dan inti) di dalam bekas.  
2)  Bila dah sebati (macam serbuk roti) baru tuang air sedikit2 sambil menguli.  Kuantiti air bergantung kepada jenis tepung.  Uli sampai sebati, tak perlu sampai halus.
3)  Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil (selalunya dalam 9-10 ketul) atau 40g.
4)  Uli semula semua doh kecil tersebut satu persatu sampai lembut dan halus.
5)  Leperkan doh menjadi bulat menggunakan penggelek.  Pada bulatan tersebut, potong 6 bahagian hujung doh secara bertentangan sepanjang 1 1/2 inci (bergantung kpd besar bulatan tersebut).  Kalau nak tengok gambaran jelas, boleh clik kat blog citarasawan sebab saya tak ambil gambar sendiri
6)  Letakkan inti yg telah dibulatkan di tengah2 bulatan tu.  Tutup dengan 2 potongan doh yg bertentangan hingga habis dan membentuk seperti bunga ros (mawar).  Inti tu kalau lepas keluar dari peti sejuk lg senang nak membentuknya..
7)  Selepas habis semua, rehatkan pau selama 40 minit hingga naik sedikit
8)  Kukus selama 10 - 15 minit.  


**************************************
Edited 1/1/2012

Cara nak membentuk bunga ros..

 
 

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...