April 25, 2009

Nasi Ayam



Sempena last Saturday in Singapore, hari ni aku masak nasi ayam. Selalu tu beli je.. alaa untuk makan 2 orang, lebih economical beli je kan.. he he alasan! Tapi kat Singapore ni yg famous adalah nasi ayam penyet. Difference dia sambalnya.. ayam lak, mmmm aku rasa biasa je walau actually perencahnya lain (tengok resipi). Masuk salah kedai la tu kott... Semua orang pun boleh masak nasi ayam, tapi aku saja nak share resipi aku hari ni...

Bahan2 (utk 2 org makan) :

Ayam (ikut portion kesukaan)
2 cawan beras
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 kiub ayam
1 bunjut sup
Garam
Lada sulah
Bawang Goreng
Daun bawang & sup
Sos tiram
Kicap manis
Madu
Timun, tomato & daun salad

Cara2:
1) Tumis halia dan bawang dengan sedikit minyak sehingga perang.
2) Masukkan air secukupnya disertai ayam, sup bunjut dan kiub ayam
3) Rebus sehingga ayam masak dan keluarkan.

Nasi:
4) Cuci beras. Masukkan air rebusan (sup) ayam ikut sukatan sepatutnya dan masak. Tambahkan juga sedikit garam (dan butter kalau ada dalam fridge :P)

Ayam (hari ni aku buat 2 jenis ayam. Saja suka...) :
5) Ayam madu: Perap ayam yang telah direbus bersama kicap, sos tiram dan madu dalam 1/2 jam. Goreng atau bakar sekiranya mahu mengurangkan penggunaan minyak.
6) Ayam rempah: Perap ayam yang tidak direbus dengan bawang putih, halia, ketumbar dan garam yang telah ditumbuk sekali. Letak serbuk kunyit. Goreng hingga garing.

Lain2:
7) Kicap - kalau malas, tuang je kicap cap kipas udang. Atau tumiskan bawang putih, letak kicap dan sedikit air sup.

8) Sambal - blend cili merah bersama bawang putih dan campur sos tomato atau cuka, garam, gula & air. Kalau malas, pakai je sos cili :P

April 23, 2009

Emplek



Ha ha.. inilah kuih paling senang nak buat. Orang kampung aku panggil "emplek" - nama jawa la tuu... Tak tau pulak aku nama melayu dia. Tetiba aku teringin nak buat. Original resipinya menggunakan tapai nasi iaitu nasi yang dicampur ragi dan akhirnya menjadi tapai. Sedap sket dari guna yis je. Yg penting, kolestrol rendah.. anak aku pun suka.

Bahan2 : Yis, gula, tepung dan air
Cara2 : Campurkan kesemua bahan dan biarkan seketika. Adunan perlu sedikit cair. Lepas tu, tuang atas kuali yg dilenser dengan sedikit marjerin atau minyak (macam buat lempeng, tapi tebal sedikit)

Makan dengan honey, peanut butter atau ais krim pun sodap...

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...