Pages

August 24, 2012

Kek Hari Raya

Alhamdulillah dgn rezeki Ramadan & Syawal... Walau tak banyak, tapi cukup untuk membuat first timer macam saya ni kelam kabut, syahdu syahdan sebab tak dapat balik kampung on time! Ala.. lewat sehari je.  Pulak tu balik ala2 menyabung nyawa je sebab ngantuk yg teramat! Maklum, tak cukup tidur dan rehat.. ditambah dengan puasa lagi, dan memandu di siang hari yang agak panas.  Sampailah salah satu kek untuk keluarga terpelanting ke bawah seat sebab emergency brake.  Nak terlelap punya pasal dan kereta di depan stop tiba2 sebab nak beli kuih raya kat tepi jalan tu kot... huhu!  Maka habislah cream RV tu jadi benyek..hihi!

Batch pertama ialah 6 biji kek iaitu 2 Opera dan 2 RV untuk Tati... 1 biji rainbow dan 1 biji chocolate moist untuk Nurul Naisya..  Tima kasih le kengkawan ye!  :)

 Chocolate Moist

Rainbow Cake with fresh cream frosting

Opera Cake

Batch ke-2 untuk Datin Dyuhiza.. kawan lama yg dah menetap di Kelate.  20 tahun tak jumpa, gumbira sungguh hatiku masa hantar tu.. Tapi tak dapat sembang lama sebab kekangan masa.  Harap2 dapat jumpa lagi nanti..  Dyu order Red Velvet, Sponge Rainbow dan Carrot Walnut cake.

Yang di bawah ni pula order dari makcik saya Rin (Cik Na) yang tinggal di Taiping. Delivery dibuat ke rumah kampungnya yg dekat rumah kami tu je.. Kek yg dibuat saat2 jiwa kacau sebab tak dapat balik cepat hehe.. Alhamdulillah dapat disiapkan juga.

Ini kek Carrot Walnut untuk emak dan adik2.. Kena buat macam ni sebab adik2 nak yg ada frosting, mak pulak tak suka.. nak yang kosong... hehe!

Kek2 yang nak dibawa ke kampung untuk keluarga.. Deco pun ala2 comot je sebab nak cepat.  Hat yang coklat tu untuk di deko kemudian dan delivery pada Hari Raya ke-2.  Tempahan dari kawan sekolah rendah, Rusdan iaitu Choc Moist ala Russian Black & White.  Alhamdulillah.. mabeles katanya!  :))

Sepatutnya nak buat satu kek sponge rainbow yang besar untuk family day pada hari raya ke-2 tu.  Tapi dah tak sempat dan pening2 lalat.  Mujur juga ada extra RV untuk santapan ramai..:))  Dah potong2, macam ni lah kejadiannya.. Semua suka, akak laaaagi suka...hehe!
Gambar ihsan Fitria Amira (cousin saya)

August 9, 2012

Nasi Kabsa

Hampir 3 tahun tinggal di Bahrain, saya tak pernah kenal nasi arab ni.  Seperti yang selalu saya war-warkan, saya memang jarang order nasi arab baik beriani, mandi dll.  Yang hampir setiap minggu saya order hanyalah shawarma, satu-satunya favourite saya.  Yang buat saya malas order nasi ialah kerana tak pernah habis.  Walau makan berdua, mesti tak habis nasi tu.. Sungguh membazir!  Sesungguhnya akak ni tak boleh jadi pengacara JJCM... Kesitu lak ye! hehe..

Masa last shopping di Lulu, sebelum balik ke Malaysia, sempat saya mencapai 2 rempah segera Maggi & Knorr untuk makanan arab iaitu Chicken Kabsa dan Bichamel Macaroni.  Dah sampai sini, saya buat dek je sampailah ternampak post adik saya, iaitu Nasi Kabsa.  Baru teringat nak belek2 apa yang ada di rak rempah.  Maka terealisasilah nasi kabsa Maggi saya petang ni, untuk berbuka sorang2.  Sangat2 senang dan healthy!  Sebabnya, hanya guna sesudu minyak (saya guna corn oil) dan selebihnya air mendidih dan rempah tu.  Lepas tu bakar dalam oven... Siap!

Saya buat ikut peraturan di belakang peket ni je.  Buat pun setengah.. dan tak tau camna nak abiskan. Nak bagi jiran depan, tak pernah jumpa.  Nak bagi guard, tak cukup pula.. Mungkin saya perapkan je ke dalam fridge lepas ni..huhu!  Kalau sapa2 nak buat, adik saya kata rempahnya ada dijual di kedai arab di Gombak.  Saya pun tak bertanya samada sama atau tidak kaedah masaknya dengan hat yang ni..

NASI KABSA SEGERA MAGGI

Bahan2:

500 g dada ayam - dipotong kecil2
350g beras basmathi (beras biasa pun takpe...)
3 cawan air mendidih
1 peket rempah segera chicken kabsa Maggi (kat sini takde tau.. hehehe)
2 sudu besar minyak masak (saya guna corn oil)
Bahan tambahan/cadangan : carrot dan cashew nut (hari ni saya tak letak)

Cara2:

1)  Susun kepingan daging ayam di dalam bekas tahan panas (saya guna bekas kaca tahan panas)
2)  Dalam mangkuk lain, isikan beras yang telah dicuci.  Masukkan air, rempah dan minyak.  Gaul rata.
3)  Tuang ke dalam bekas berisi ayam.  Tutup dengan aluminium foil.
4)  Panaskan oven dengan suhu 210C.. Bila dah panas, masukkan bekas berisi nasi dan bakar selama 40 - 45 minit.
5)  Hidangkan panas bersama salad sayuran atau acar.  Kalau di Bahrain tu, cukup sekadar tomato, carrot dan kubis mentah dan diracik halus.  Simple je!

Walau guna instant mix, terasa juga kesedapannya.  Untuk pertamakalinya saya rasa nak tambah2 nasi, tapi cepat2 sedar diri... takut tak selesa nak ruku' dan sujud.. hehehe!

August 7, 2012

Japanese Cheesecake

Minggu ni saya perlahankan pergerakan dengan bermalas-malasan dan layan mata yg sering tersengguk2 terutama bila tadarus.  Nak kumpul tenaga sikit untuk menghadapi minggu hadapan yg telah saya tutup serapat-rapatnya tempahan kek.  Ingat minggu ni nak buat cookies, pun tersangkut dgn mindset malas tu.  Bahan macam2 dah beli, yg siap cuma sebekas Mama Carey.  Frankly speaking, saya 'kureng' sikit minat dan kebolehan buat cookies.  Minat makan je.. hehehe!  Dah saya paling suka biskut orang lama macam biskut buah, peanut butter dan sarang semut.  Semperit pula kena tengok asal usul. Apapun, tart nenas & biskut gajus makcik saya tetap terbaik.  Itu secret recipe dia yg saya pun tak pernah nak minta..hehe!

Dah 2 hari cik wan BFF saya asyik lupa nak collect pau & karipap frozen dia.  Tu sebab saya pun tak gerak nak menguli2 dan refill freezer tu.  Tengahari ni pulak saya buat delivery Japanese Cheesecake kat Ayu yg tgh demam tu.  Dia minta tolong sebab nak bagi officemate yg dah nak cabut dari ofis nostalgia saya tu. Kalau tak demam, Ayu dah tere dah buat cheesecake ni..


Alhamdulillah, kali ni cheesecake saya tak meragam macam kebelakangan ni.  Tu sebab agak lama saya tak buat, tak macam awal2 kemunculannya dulu.  Yang penting buat kek ni ialah masa nak buat meringue nya tu.  Kemudian cara mengadun, hingga cara membakar.  Saya memang tak berapa pakar dengan kaedah bain marie ni.  Maklum tak pernah belajar...

TIPS!

Cuma kek macam ni, dia akan tetap turun bila dah sejuk terutama bila masuk peti sejuk.  Membakarnya agak lama, l jam lebih untuk hasil yg menarik.  Rasanya nak lagi elok kalau guna oven yang boleh adjust api atas dan bawah (sy punya sekali atas bawah).  Untuk mengelakkan hangus permukaannya, saya tutup secara 'loose' dengan aluminium foil.  Kemudian bila dah masak, saya keluarkan dari bekas berisi air tu, dan masuk semula ke oven yg dah dimatikan suis tapi masih panas... Biarkan pintu oven terbuka sedikit.  Selepas 1/2 jam baru saya keluarkan dan telangkupkan atas redai.  Bab ni saya selalu lupa untuk bersopan, menyebabkan ada garis2 redai tu kat permukaan kek.  Tak lawa tau!!!

Kalau kat hypermarket spt Tesco atau Giant tu, nampak murah je kek ni tak macam org bisnes online ni jual.  Tak taulah camna boleh gitu ekk.  Dari segi rasa pun tak pasti sebab saya pun tak pernah beli.  Yang pasti, bahan2 kek saya ni menggunakan bahan2 berkualiti lagi halal yg tak meragukan terutama butter, cheese dan susu.

Nak tayang cookies pertama saya utk tahun ini - Mama Carey  :D


August 1, 2012

Delivery Hari Ini

Teruk kan bahasa akak ni.. caca marba, English + BM.  Takpelah ye.. bior sedap bunyinya.  Cikgu jangan marah ye..

Saja nak update yang petang ni akak berjaya meng'clear'kan freezer tu.. Kalau ada pun setakat 2-3 pek frozen pau & karipap.  Tadi saya buat penghantaran 10 pek pau dan 10 pek karipap ke Wisma Genting untuk Aida dan 4 pek karipap + pau kepada kakak saya di Jalan Perak (belakang Wisma tu je..).  Yang buat saya gembira ialah kemahiran saya terhadap selok belok jalan2 itu yang semakin baik.  Al maklumlah, dah bertahun2 meninggalkan kesibukan KL.  Macam Wan kata, saya ni GPS.. hehehe!  Dalam masa 1 jam, saya drive dari Bukit Jalil - Jln Sultan Ismail/Jln Perak - Bukit Jalil, termasuk sesi sembang2 dan tidur2 ayam masa tunggu Aida turun.  Ngantuk gila masa drive tadi sampai adakalanya terasa mamai (bahaya betoi!).  

Dalam tu terasa dekatnya centre of KL dengan Bukit Jalil ni dengan adanya MEX expressway.  Saya sangat bangga dengan kemajuan jalan/lebuhraya di Malaysia ni.  Kalau lalu highway PLUS tu, rasa bersyukur sangat...  So, janganlah asyik nak kutuk je kerajaan yang dah menyediakan infra ini.

Macam nilah rupa frozen karipap and pau akak... Alhamdulillah, sambutannya sangat baik dan semakin hot! Cuma akak je kekadang tak mampu nak buat banyak2.. terutama bila dah mula buat kek.  Capekkk... Tapi minat punya pasal, usaha dan gigih juga menyiapkannya..

Sebelum di packing.. Kalau Fawwaz, 3 biji sekali harung je.. sedap banget! heheh

InsyaAllah kalau maju nanti, tukar packaging yg lebih vogue  :D

Asam Pedas Ikan Mabong


Lauk berbuka petang ni.. Sebenarnya tak berapa ada idea nak masak apa setiap petang.  Kalau ikutkan tekak ni, memang tak fikir nak makan melainkan nasi putih dan lauk yg tersimple di dunia!  Bila ada en abe di rumah, kenalah fikir juga.. Bukan terpaksa ye, tapi fikirkanlah yg berkat.. Dan untuk pertamakalinya di bulan Ramadhan ni, saya ke bazar Ramadhan semalam.. di BK5.  Saya berjaya untuk tidak tergoda dengan hawa nafsu.. Pulang ke rumah dengan membawa sebungkus yong tau fu berharga RM5.70 (makan 2 kali) dan sebekas taufu fa.  Abe pula beli nasi kerabu, tauhu sumbat, ayam sambal dan buah tembikai.  Tiada yg membazir atau terbuang..

Hari ni, dalam sibuk menghantar frozen foods (pau & karipap) ke Jln Sultan Ismail dan Jalan Perak, mengharungi jalan2 yang sibuk tu di petang hari, sempat juga saya masak asam pedas, bubur kacang, cucur bawang dan telur dadar.  Cukuplah rezeki hari ini.. Tengok ikan di Giant tadi macam semua tak menyelerakan kecuali ikan mabong.. Itu pasai terus beli dan masak yg tu je.  Dah keluarkan ayam dari freezer, menjelang petang saya masukkan semula ke tempat asal hehehe!

So, untuk yang tak biasa buat masak asam pedas, inilah cara saya membuatnya..



ASAM PEDAS CIK SITI
(untuk 2 orang makan)

Bahan2:

3 ekor ikan (tak kiralah ikan kembung, mabong, bawal, pari, dll yg sesuai)
2 biji bawang besar (yg sederhana kecil)
3 ulas bawang putih
2 senduk cili kisar (senduk besar ye, bukan sudu..)
1/2 inci halia
1 batang serai
1/2 inci belacan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (selalu guna kunyit hidup, tapi takde)
1 biji tomato - potong 2
2 keping asam gelugur
Daun kesum
Garam secukup rasa
Air dan minyak

Cara2:

1)  Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan belacan (dan cili kering jika takde cili kisar).
2)  Tumis bahan kisar dan serai yang telah diketuk.  Masukkan serbuk kunyit
3)  Bila dan naik bau atau hilang maung bawang tu, masukkan air secukupnya (agak2 tenggelam semua ikan).  Tunggu sampai mendidih
4)  Masukan ikan, tomato, daun kesum, asam dan garam.  Matikan api bila ikan dah masak.


Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...