January 14, 2018

Begedil Tauhu Kekasih Paksa Rela

Ha kau!! Jangan terperanjat akan tajuk begedil akak!!! Hahaha... udah giler gamaknya. Dah tua gini sibuk je nak fefeeling drama akasia. Alahhh.. bukan apa, isi masa lapang. Akak memang le gemor benor dengan si remy tuh sedari dulu. Dari zaman2 cerita Sinderela ke apa ntah tu yang dia jadi orang bangsawan. Tapi bukanla semua lakonan beliau akak follow. Jika tertengok jerr... Tapi hat Kekasih Paksa Rela ni memang berantu. Sampai geng2 underground akak pun ada yg sama terjebak.. hihi!

Berbalik kisah begedil... dah lama akak teringin bila kawan di duk cerita. Sesekali terlalu kat wall IG pulak tu. Maka akak pun berazam sempena tahun baru 2018, nak buat jugak. Bukan susah pun kan... Cuma akak ni jenama ketinggalan ketapi lah kot. Orang dah lama makan, akak baru nak nerai.

Berikut adalah resipi yang akak cilok2 dari satu post di FB. Tak perasan MAHN ke apa ekk.. Akak guna je tauhu pok yang dibeli di Tesco. Ada tanda halal, senang sikit hati.


RESIPI BEGEDIL TAUHU

Bahan2:

1 peket tauhu pok (10 keping)
3 biji kentang saiz sederhana
Sekeping dada ayam - ikut keperluan dan selera
Daun sup - hiris halus
Bawang goreng
Lada sulah - sy guna ajishio
Sedikit garam
Telur - dikocak

Cara2:

1) Tauhu pok di belah sedikit permukaannya dan dikeluarkan isi.
2) Kentang dipotong kecil dan goreng sehingga masak dan sedikit garing. Kemudian dilenyek.
3) Dada ayam direbus terlebih dahulu dan disiat-siat.
4) Masukkan isi tauhu, kentang, isi ayam, dan bahan2 lain (kecuali telur) ke dalam bekas. Gaul sebati dan secukup rasa.
5) Masukkan bahan (4) ke dalam tauhu. Buat sehingga habis.
6) Celupkan ke dalam telur lalu goreng hingga garing.

Untuk PENCICAH pula akak buat shortcut jer..

Ambil beberapa sudu kuah rojak tak kira jenama, lepastu cairkan sikit. Sebab kuah rojak readymade tu kan selalu pekat sangat. Adjust lah sikit rasanya jika perlu.

Kalau rajin, boleh buat sendiri. Tapi akak takdalah resipi ni di sini.

Potong tauhu pok dan sumbat ketang macam ni. Kemudian celup dengan telur. Kalau tak mau banyak2 buih masa menggoreng, guna putih telur sahaja...
Kejadian sebelum ditelan,.hahah!!

January 12, 2018

Tempahan, Kek Baru dan Eksperimen

Assalamualaikum..

Masih belum terlewat untuk akak ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2018. Walau masa menulis ni dah 12hb Januari...

Sambil meneman dak Fawwaz menonton Indiana Jones kat TV3 dengan penuh minat. Idokle akak tau kat mana dia menelaah Indiana Jones tu membuat dia hapal benor akan cerita tu..hihihh. Kat youtube barangkali. Padahal selalu check dia tengok katun takpun game dan vlog jer. Jangan yg bukan2 udahh... Kena ketatkan pemantauan.

Hari ni hari santai akak sebenarnya. Membuat akak punya masa di makmal dapur akak yang kian serabut mata memandang tu. Semalam dah bereksperimen dengan KEK NEAPOLITAN versi PJJ dan premium. Pagi ni tinggal perkemas, potong dan posing2 gitu! Ya Allah... puas hati kiranya. Tak rugi melabur RM80 untuk satu resipi.

Lepas tu, menjelang tengahari buat BEGEDIL TAUHU pulak. Ingat nak letak resipi, tapi esok2 je lah... Fawwaz duk sound jer dari sofa tu.

Berbalik kisah Kek Neapolitan yang menjadi kegilaan akak secara tiba2 tu, minggu lepas baru siapkan order dari the one very loyal customer, Fizah. Minta buatkan kek ni untuk anak daranya di asrama dan kawan2 beliau. Jadi, akak pun buatkanlah hat besar sikit saiz 10". Terliur jugak, tapi malas nak buat 2 ketul bagai. Lagi pun kan nak buat ujikaji dengan resipi beli...hehe!

Kek ditempah oleh Fizah.. Saiz 10"
Neapolitan dengan balutan dan filling Swiss Meringue Buttercream.
Kek ni berharga antaran RM120 - RM140 mengikut deko pilihan



Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...