May 30, 2011

Mee Goreng Basah

Sarapan pagi hari Sabtu lepas.. Air tangan makcikku yg masak apa pun sodap!!  Walau bahan ala kadar je.. :)

Bahan2 utk 10 orang:

2 paket mee kuning
4 ulas bawang putih - kisar
2 labu bawang besar - kisar
2 senduk cili kering kisar (ikut tahap kepedasan cili)
1 cekak sawi
1/4 ekor ayam dipotong kecil2
Gula
Garam secukup rasa
Kicap manis
Minyak untuk menumis

Cara2 :

1)  Basuh mee untuk mengurangkan rasa ubat dan pewarna
2)  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.  
3)  Masukkan ayam dan tutup (kalau guna bawang besar dan dikisar akan lambat atau tidak garing)
4)  Masukkan kesemua bahan lain dan kacau sebati mee dan sayur dengan semua bahan perasa.
5)  Angkat bila masak.. dan boleh dihiaskan mengikut citarasa.

Nota:  bahan2 adalah bergantung kepada citarasa masing2.. yang penting keseimbangan rasa garam, gula dan kicap.  Jika dah masukkan banyak kicap, pastikan garam tu cuma sedikit atau tidak perlu langsung.


May 28, 2011

Kek Coklat III

Semalam kita buat kek coklat dgn resipi yg hanya menggunakan sebiji telor.  Selalu tu buat guna 3-4 biji.. dan minggu sebelum tu cuba juga buat yg tanpa telor.  Wahhh!! Macam2 resipi kek coklat ni ye..

Gambar tidak jelas kerana kamera yg semakin kronik... :(

Resipi ni diperolehi dari blog Cendana Kasih (kita cnp je) .  Sumbernya ialah Kak Umi Kuantan dan buku masaka chef Hanieliza.  Resipi asal adalah untuk kek coklat kukus, tapi saya ubah sikit dan membakarnya dalam oven.

Bahan A:-
• 1 cawan susu cair
• 1 cawan air (saya guna air panas)
• 1 cawan mentega cair (saya guna 1 cwn minyak masak)
• 2 cawan gula perang

Bahan B:-
• 2 cawan tepung gandum
• 1/2 cawan serbuk koko
• 1 sudu teh baking powder
• 1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C (dikacau rata):-
• 1 biji telor
• 1 sudu teh esen vanila

Bahan Krim Coklat (Ganache):-
• 1 cawan susu pekat
• 2 sudu makan serbuk koko
• 2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek:-
1. Panaskan kukusan. (saya bakar)
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel (saya putar sebentar adunan dengan mixure)
5. Lapik loyang dengan kertas baking  dan tuangkan adunan.
6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (saya bakar dengan kepanasan 170C selama 45 min)
7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.

Cara Membuat Krim Coklat:-
1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.
 
 ada sedikit rekahan gunung berapi.. tu yg nampak tak rata.. Kalau kukus OK la kott... :)

Spaghetti Bolognese



Dah lama tak masak sendiri spaghetti bolognese ni... Dah tak ingat bila kali terakhir tu.  Maklum saja, saya ni kadangkala tak begitu teruja nak makan hehe... Lagi satu sebab anak tak suka, maka saya tak berapa semangat nak membuat benda paling mudah ni.  Dia lebih suka carbonara yg beli je kat pizza hut tu.  Kalau tgh dlm flight pun, selalu pama dia yg tolong perabih spaghetti bolognese dalam 'child meal' tu.

Hari ni makcik sekeluarga nak datang.  Amat susahnya nak fikir masak apa sebab sikecik ni selalu tak bagi chance mama dia masuk dapur lama2.  Tak tau kenapa.. tapi inilah dugaan dan ujian supaya saya lebih sabar kott.. So, fikirkan yg senang jelah.. spaghetti bolognese.  Masak pun masa dia tidur.  Lagipun adik2 cousins ku itu dah lama tak makan spaghetti ku ini.  Untuk pakcik yg sorang tu, nantile pelan2 chek buatkan kari ikan na... kalau boleh nak masak depan TV ni sambil tengok playhouse disney.. :P

Semua pun pandai buat masak campak2 ni... Tapi sajalah kita nak post juga kat sini juga..

RESIPI SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan2:

1 peket spaghetti - rebus al dante (atau ikut citarasa)

Bahan2 sos :

1 bungkus daging cincang (minced meat) - saya guna produk Ramly tu..
1 biji bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 biji tomato yg besar - potong dadu
1 tin cendawan butang - hiris nipis
1 batang celeri - hiris nipis (kadang saya tak letak pun..)
1 tin tomato puree
Sedikit air (dalam satu tin puree tu)
Sedikit minyak zaitun (kalau takde, minyak biasa pun boleh)
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Lada hitam - kisar
Oregano atau bay leaf (atau kedua2nya..)

Cara2:

1)  Panaskan minyak dan tumis bawang sampai layu
2)  Masukkan daging cincang yang telah dibasuh.  Kacau sambil hancur2kan daging yg kadang bergentel.  Biar sampai daging tu kelihatan pucat
3)  Masukkan tomato dan cendawan
4)  Masukkan puree dan sedikit air
5)  Kacau sebati dan renih kuah sampai pekat dalam 30-45 minit.  Perasakan dengan garam, gula dan lada hitam ikut citarasa.
6)  Akhir sekali taburkan daun oregano


May 5, 2011

Butter Yg Tidak Halal

Tak silap, ada pengesahan halal dari New Zealand... Kadang2 memang saya ada gunakan mentega ni terutama bila di Bahrain...Astaghfirullah...  Penggunaan Golden Churn juga amat popular terutama dalam pembuatan kek lapis sarawak. Semoga tubuh badan kita sentiasa dilindungi dari benda2 yg haram...

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...