Pages

February 17, 2013

Pelbagai Resipi Chocolate Ganache

Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk topping pelbagai kek coklat saya termasuk kek opera. Hasilnya sangat menggembirakan... :)
Gambar ihsan Google
RESIPI 1

300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega

- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.


RESIPI 2 - Dayangjack

100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula

- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat


RESIPI 3 - Kak Nor

300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)

- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi


RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek

300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega

- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega


RESIPI 5 - Dari buku lama saya

50g serbuk koko
1 sudu besar minyak
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (atau ikut manis yg disukai)

- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat

**********************************


Nota:
- Chocolate ganache boleh disimpan di luar dengan suhu bilik atau di dalam peti sejuk untuk tempoh yang lama. Anda boleh variasikan penggunaannya mengikut kreativiti masing-masing.
- Fungsi mentega ialah untuk mengilatkannya

32 comments:

Anonymous said...

wau..best nye..blh try la...thanks :)

Anonymous said...

Terima kasih kerana sudi berkongsi :)

liyana syazwani said...

salam . boleh tak kalau tukar susu cair kpd susu segar ?

eyda said...

asslama tq share resep ganache dr serbuk koko heheh sy dah cube gune susu segar coklat alhamdulllha jadi kental nampknyer kena cairkan sikit nnti bile nk tuang ke kek apa pu terimakasih resepinyer ..moga murah rezeki pun....

Anonymous said...

T.ksh sudi bkongsi resepi ni..sgt bmanfaat.

tia said...

Alhamdulillah..akhirnya dpt jg resepi bt topping coklt. T.ksh sbb bkgsi resepi..

Azura Awang said...

Antara whiping krim dgn susu cair, mana lg best? Apa beza?
Butter tu boleh tukar pada shortening tak?
Terima kasih

Cik Siti Abu Sujak said...

Guna whipping cream lebih sedap & lemak dan cantik..
Saya tak pernah guna shortening... kalau takde butter, tak perlu letak pun elok je.. butter cuma untuk lebih kilat dan cantik

Suzzana Zakaria said...

As salam..wahhh..bgus2.. smpi 5resepi sis bgi..caya lah..resepi no.2,3 & 5 sy biasa wat tp no.1 & 4 blm penah wat..sy tertarik nk try yg no.1...hehe.. tq sis...

Mie za said...

Tq dgn perkongsian resepi ...nnt boleh try.. .nk tanya kalau whipping cream tu x habis boleh simpan berapa lama dlm peti ais?

Cik Siti Abu Sujak said...

kalau whipping cream kotak kecil tu dlm 250ml.. selalu saya tuang terus dan lebihkan sikit chocolate. So tak berlebih.. Kalau kotak besar, sy habiskan semua dan simpan ganache tu dlm refrigerator (kadang dlm chest freezer). Tahan berbulan. Nak guna, keluarkan 2-3 jam dan cairkan semula

Anonymous said...

Urm..xjadi pown buat yg mcm Dayangjack - resepi 2..ruginye coklat n susu sgar..

Cik Siti Abu Sujak said...

Mmmm... saya pernah buat cara tu.. jadi je. Cuma ambil masa lama sikit... Pendapat peribadi saya, lebih mudah guna susu atau creamer cair..

Wan Liza said...

gambar kek tu resepi ke berapa??

Cik Siti Abu Sujak said...

Resipi 1 wan liza...

hazrina said...

whipping cream tu non dairy or dairy?

Cik Siti Abu Sujak said...

UHT... dairy whipping cream eg Anchor

Anonymous said...

salam sis, nak tanya x perlu double boiled ek coklat tu? and sis guna jenama coklat masakan apa eh?

Cik Siti Abu Sujak said...

Waalaikumsalam..
Tak perlu double boiled.. terus je masuk bila susu atau whipping cream panas (matikan api).. cooking chocolate biasa tu je..

isyqi said...

Terima kasih atas perkongsian....dah cuba bt resipi 1....sgt mudah dan sedap....anak2 saya mkn mcm tu je mcm makan coklat

Suhailah Agen Shaklee said...

Ada byk cara rupenya ye.. tq kongsi resepi :)

Anonymous said...

maaf ya...apa arti dr sudu dan tin disini ya, saya tertarik dgn yg ke 5, bisa tau kalo dlm gr atau ml apa ya? makasih byk sebelumnya ya

Cik Siti Abu Sujak said...

Dear anonymous..
Kalau sudu maksudnya camca atau spoon.. cth sudu kecil = teaspoon
Jika tin pula, ialah tin susu yg asal (jika dirujuk pada susu). Cth tin susu pekat di Malaysia, yang beratnya 500 gram.. boleh cuba google utk dapatkan gambarannya

Anonymous said...

Dear Cik Siti :) maaf sekali lagi ya byk nanyanya brarti 1/2 tin di resep 5 u/susu cair dan susu pekat/kental manis disini pake 250gr ya bunda, Allah yg membalas semua kebaikkan Bunda ya :) Sukses Selalu dlm Segala Hal & Bidang

Cik Siti Abu Sujak said...

Jika yg pekat itu lebih kurang begitu beratnya.. Utk yg cair kurang pasti sebab tiada sampel di rumah waktu ni.. boleh saja anggarkan sendiri 1/2 dari berat yg tertera di label tin..

Anonymous said...

Salam. Kak, saya nak tanya, boleh ke kalau kita guna coklat gelap + non diary whipping cream untuk buat ganache? Ape bezanye ye dengan coklat masak + uht whipling cream? Terima kasih kak.

Anonymous said...

maaf Cik Siti saya tinggal di thailand disini susu cair adanya kalengan 405ml, bisa tau kalo disana/kaleng isi brp ml/gr ya, hehe...udah lama anak saya kalo liat cake coklat dgn coklat minta dibikinin, jadinya kayak dpt berkah dpt resep cara buatnya, sambil menunggu berharap, pingin buatkan krluarga buat kejutan thn natal :) makasih banyak sebelunya ya

Cik Siti Abu Sujak said...

Waalaikumussalam anon..
1. Boleh guna dark chocolate.. tak byk beza cuma manis dan kurang manis je.. :)

2. Sy tak punya stok susu cair untuk refer sekarang ni.. boleh saja guna 200ml dulu.. kalau agak pekat dan mau lebih cair chocolatnya, tambah lagi sedikit susu cair <> 50ml.. Sebetulnya sy sudah terlalu lama (belasan tahun) tak guna resipi 5, jadi sukar untuk beri gambaran tepat

Anonymous said...

Ouh. Yeke. Kiranye kalau guna dark choc + non diary rasanya balance la ye? Saya takut nak guna dark choc sebab takot rasanya pahit. And kalau nak guna coklat masak + non diary bertambah manis la ye? Maaf ye kak banyak tanya. Sebab dekat rumah ade non diary tuh, membazir pulak kalau tak guna. Hihi.

Cik Siti Abu Sujak said...

Ohh.. saya terlepas pandang perkataan 'non-dairy' tu.. Saya tak pernah guna non dairy wc untuk buat ganache.. ianya lebih sesuai untuk terus apply sbg frosting..

Anonymous said...

Ouhh. Terima kasihh kakk sudi berkongsi. :)

Anonymous said...

Kalau resepi 1 tu ganti guna choc chip blh ke sis?

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...