November 21, 2014

Chocolate Filling (Inti Coklat)

Projek petang tadi... untuk melangsungkan projek cheese tart sebelah malamnya. Tiba-tiba akak dapat seruan untuk buat inti coklat sendiri. Sebelum ni guna inti ready made yang beli di kedai bakeri. Hanya beberapa ketik, akak terjumpa resipi dari dapur Madihaa. Nampak macam mebeles je! Bahan2 pun ada. Apa lagi, terus jalan...


Customer order cheese tarts dengan fillings blueberry dan coklat. Inti coklat yang dah siap ni akak rasa memang sedap. Lebih sedap dari yang dibeli selalu tu. Tapi akak ubah sikit dari resipi asal berdasarkan nota dari empunya blog juga. Jadi, kalau nak tengok resipi asal boleh klik link di atas. Saya punya ni untuk rujukan sendiri yang dah diubah segram dua bahan2nya.


INTI COKLAT (CHOCOLATE FILLINGS)

Bahan2:

250 ml susu/krimer sejat
150 ml air suam
60 g serbuk koko
40 g tepung jagung
160 g gula halus - boleh adjust sekiranya koko yg kita guna agak pahit
60 g mentega
1 sk esen vanilla

Cara2:

1) Campurkan susu, air suam, serbuk koko dan tepung jagung di dalam satu bekas. Kacau hingga sebati.
2) Tapis campuran bahan di atas dan tuang ke dalam periuk berisi gula.
3) Kacau dan masak dengan api perlahan sehingga pekat.
4) Masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau sebati dan matikan api.
5) Biarkan sejuk sebelum digunakan


Proses mengacau hingga pekat..

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...