December 19, 2016

Tempahan Disember 2016

Cuti sekolah, macam biasa tak berapa mengalu-alukan order sebab sibuk balik kampung dan berjalan2. Tapi kali ni, bos bagi cuti 7 hari je untuk balik kampung sebab dia yang nak berjalan lebih.. huhuhu! Terpaksalah akak dan hero nan satu pulang ke teratak kami yg comel ini membawa 1001 rasa terpendam. Ada kisah duka di kampung sebenarnya. Tapi... kehidupan perlu diteruskan.. 😢❤

Dapatlah akak terima order sikit2 sambil melayan kerenah hero yang kebosanan di rumah... Ajak keluar berjalan pun, baru satu dua pit stop dah ajak balik.. abis camno??

Order pertama diterima dari customer yang manis dari KL, membahasakan diri Kak Iza. Chocolate moist with cream cheese coating and chocolate ganache topping. Minta berat 2 kg, cuma silap akak tak tanyakan expected size. Alhamdulillah, menurut K.Iza kek just nice untuk tetamunya yang agak ramai dan mereke suka.. hihi!! TQVM sis..😇😘

Harga kek 2kg RM95, 1kg RM65

Order seterusnya dari customer no 1 akak, yg setia bersamaku..hihi! Ordered kek marble besar sikit untuk makan kenduri (akak buat 10" dgn berat 1.5kg). Tak lupa juga 50 pcs cheese tart chocolate filling.  TQVM Fizah!!

Cheese tart akak dari shell ke filling semua akak buat sendiri.. cream cheese jer akak beli. Ada ke org buat cream cheese sendiri ekk? Tu kilang namanyer.. hehe..
Cheese tart lobih cheese (tak buncit pon!), RM1.10 sebiji.. takleh murah lagi mcm org len juai.. nanti dpt modai penat jer.. :P
Tumpang posing... balance marble cake, buat makan sendiri...

Order ke 3, oleh Sis Iejan dari Sg Korok, pengantin baru yang comei.. Berseri2 wajah pengantin, terpaksa amik sendiri kek ke rumah akak. Sebab nak half way janji pun, anak tengah tak sihat. Mujur akak dapat siapkan juga sebab masa nak buat tu badan tak sihat, pening2 lalat... Iejan ordered 50pcs choc cuppies saiz 2 oz.


Akhir sekali, sebelum akak balik kampung, ambik order 2 biji kek sarang semut dari the one n only customer yang suka kek/kuih ni. Sorry la dear, no akak simpan dan tulis rekod juga.. Tapi entah kenapa, walau dah kali ke 3 order kek ni, masih akak tak ingat dan tulis nama.

Akak sebenarnya tak pandai sangat menyarang sekarang ni. Kalau dulu2, menjadi juga lubang2 tu walau sekadar guna magic pan. Tak tau di mana silapnya, sebab resepi yang sama juga diguna. Tapi untuk sis yang sorang ni, akak tak sampai hati nak tolak. Terima kasih sangat2 sebab tak serik (tak taula pasni..heh heh!!).

RM20 untuk satu biji saiz 8" (bakar)
Buat extra untuk sendiri..
Tahap gini jer.. tapi akak rasa dah hari ke-3 ni, lembut moist gitu.. cuma tang maneh melenceh tu laaa.. sebab akak tak pandai nak adjust resepi.. takut tak jadi..
 

Jadinyaaa... sejak semalam akak dah relaks2 jer layan drama TV. Kemas apa yang patut.. Esok Fawwaz yang makin kuat meragam lepas baik demam sakit perut tu ada appointment dengan psikiatris di HSB. Lepas tu baru boleh balik kampung sekali lagi. Kampungku yang jauh nun di sana... Dengan penampilan khas en abe yang lebih suka merelakan bini dia balik merempit sendiri ehehehe.. I tak kisah, lagi suka sebab.... meme sukalah!!  😅😄😄 



TERIMA KASIH SEKALI LAGI BUAT PELANGGAN2 AKAK YO!!

Sekian, 
Baker Sepi... hihi!


December 10, 2016

Kek Marble yang Lembut dan Moist

Hari ni test satu lagi resipi kek marble.. Dari nak masuk tidur semalam dah pasang angan2 nak buat ujikaji kek yang satu ni. Dari haritu lagi akak cuba menggali resipi yang tersedap, sebab kawan merangkap customer paling loyal order untuk kenduri hari Isnin esok. Asalnya nak brownies macam biasa, tapi akak bagi option kot nak yang lain.. kot jemu dah dengan brownies..hihi!

Resipinya agak simple. Kejadiannya sangat lembut. Texture kek macam kek surabaya yang boleh beli di the Baker's Cottage, bakeri yang dah lama akak tak masuk.


KEK BUTTER MARBLE GEBU
Resipi asal: Nazra Queen (FB/MAHN)
Olah semula: Cik Siti

Bahan2:

180g gula castor
220g tepung gandum
1-2 sudu makan ovalette - akak guna 1 sudu besar
5 biji telur
50ml susu kotak
1 sk esen vanilla
150g mentega - cairkan
2 sudu besar serbuk koko

Cara2:

1) Masukkan kesemua bahan KECUALI mentega ke dalam mangkuk pengadun dan pukul sehingga kembang dan gebu. Guna speed maximum dalam 5 minit.
2) Masukkan mentega cair dan kacau menggunakan spatula hingga sebati
3) Alas dasar loyang dengan baking paper. Tepi loyang biarkan tanpa alas juga minyak (gris). Saya guna loyang 9" sementara pemilik resipi guna 8".
4) Bahagikan adunan kepada 2, sebaiknya yang plain lebih banyak. Satu bahagian pula dimasukkan serbuk koko dan kacau sebati.
5) Mula2 masukkan adunan 'plain', kemudian tompok-tompokkan adunan coklat. Kacau dengan pisau untuk mencorakkan kek.
6) Panaskan over terlebih dahulu selama 10 minit. Bakar dengan suhu 160C selama 40 minit atau hingga masak.

Gambar peristiwa

Masuk kesemua bahan kecuali mentega
Pukul sehingga kembang, gebu dan berwarna pucat begini
Gaulkan dengan mentega cair
Bahan yg dicampur serbuk koko. Saya letak sedikit chocolate emulco, tapi agak merosakkan rasa. Jadi, lebih baik tak letak
Mulakan dengan adunan putih (plain)

Selepas dicorakkan.. terbanyak yg coklat pulak..huhu
Dah masak... 
Resipi Ina (kiri) vs Nazra (kanan).. hat ina punya rasa lebih klasik sebab guna majerin.. Nazra punya pula lebih soft dan halus.
Kedua-duanya sedap laa... Cuma akak masih tercari2 rasa yang pernah akak makan dalam cenderahati kenduri kawin lama dulu... belum jumpa.. hehehe!

December 7, 2016

Kek Marble Gebu Ina

Mood nak baking yang tenggelam timbul..

Hari ni akak sempat siapkan tartshell lebih kurang 58 biji saja.. Cukuplah tu..

Walau cuti sekolah dan macam free je takda banyak komitmen, akak rasa hidup tetap huru hara. Dengan nak melayan ragam seorang budak yg kebosanan sebab kena duduk di rumah saja.. Padahal bila keluar, baru sekejap dah ajak balik pulak. Ada je tak kena. Kadang niat keluar nak cari barang2 yang melibatkan banyak lokasi. Tapi baru kedai pertama, dah ajak balik sebab nak kencing la, sakit perut la.. memang tak selesai kerja mak, kita balik sajalah sebelum dia mengamuk.

Itu sebabnya akak tak dapat nak terima order atau mewar-warkan sangat yang akak ada je kat sini. Cukuplah satu dua dalam sebulan buat isi masa, lepas gian. Selebihnya, masak atau baking untuk diri sendiri ikut apa yang ada.

OKlah.. semalam akak testing resipi kek marble cikgu Ina. Kejadiannya sangat gebu..lembut.. sedap sudah pasti. Fawwaz pun suka nampaknya terutama masa panas-panas semalam,  Bahannya pula lebih kurang kek belang yang selalu akak buat dulu, cuma kek marble ni ada letak susu pekat.




KEK MARBLE GEBUS
Resipi oleh: Azlina Ina (FB)

Bahan2:

1 cawan majerin
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan susu pekat
2 biji telur
1 1/4 cawan tepung gandum * - ayak bersama
1 sk baking powder *
Esen vanilla - sy tambah
2 sudu besar serbuk koko

Cara2:

Pukul majerin dan gula hingga kembang (warna bertukar pucat)
Masukkan susu pekat dan telur. Pukul lagi dalam 5 minit
Masukkan tepung dan pukul sebati
Bahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian tanpa pewarna dan satu bahagian dicampur dengan serbuk koko.
Masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8" yang dilenser minyak dan alas dengan baking paper
Mulakan dengan adunan putih, kemudian adunan coklat secara tompok2. Kemudian kacau/corakkan dengan pisau.
Bakar dengan suhu 170C selama 40 minit atau hingga masak. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit.

P/S:
Kejadian kek ni sangat gebu serta lembut dan akan turun sedikit apabila sejuk.

Saja nak tunjuk tahap pucat atau tukar color majerin dan gula 


December 5, 2016

Apam Pisang

Kisah beberapa minggu yang lepas...

Memanfaatkan stok pisang sejuk yang sangat banyak diketika itu. Ada niat nak faraid kat kawan2 atau sedara.. rupanya niat tak kesampaian. Ada lagi sikit tu dalam freezer, tapi takkan nak bagi orang kan..huhuhu!

Simpan kat sini jelah resipinya supaya senang nak rujuk nanti.. Memang sedap. Untuk pencinta pisang.. Resipinya akak dapat dari MAHN.


APAM PISANG
Resipi asal: Reen Khan (MAHN)

Bahan2:

6 biji pisang masak ranum
2 cawan tepung gandum - ayak
2 biji telur A
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula
1 cawan minyak jagung
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder

Cara2:

1) Lenyek pisang, diikuti oleh semua bahan - saya guna blender utk lenyek pisang
2) Kacau sebati adunan tersebut dan masukkan ke dalam acuan. Sapu acuan terlebih dahulu dengan minyak sebelum memasukkan adunan untuk mengelakkan apam melekat
3) Kukus selama 20 minit

Nota:
Akak guna pisang awak je.. Biasanya kalau buat kek, akak guna pisang mas 

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...