Resipinya agak simple. Kejadiannya sangat lembut. Texture kek macam kek surabaya yang boleh beli di the Baker's Cottage, bakeri yang dah lama akak tak masuk.
KEK BUTTER MARBLE GEBU
Resipi asal: Nazra Queen (FB/MAHN)
Olah semula: Cik Siti
Bahan2:
180g gula castor
220g tepung gandum
1-2 sudu makan ovalette - akak guna 1 sudu besar
5 biji telur
50ml susu kotak
1 sk esen vanilla
150g mentega - cairkan
2 sudu besar serbuk koko
Cara2:
1) Masukkan kesemua bahan KECUALI mentega ke dalam mangkuk pengadun dan pukul sehingga kembang dan gebu. Guna speed maximum dalam 5 minit.
2) Masukkan mentega cair dan kacau menggunakan spatula hingga sebati
3) Alas dasar loyang dengan baking paper. Tepi loyang biarkan tanpa alas juga minyak (gris). Saya guna loyang 9" sementara pemilik resipi guna 8".
4) Bahagikan adunan kepada 2, sebaiknya yang plain lebih banyak. Satu bahagian pula dimasukkan serbuk koko dan kacau sebati.
5) Mula2 masukkan adunan 'plain', kemudian tompok-tompokkan adunan coklat. Kacau dengan pisau untuk mencorakkan kek.
6) Panaskan over terlebih dahulu selama 10 minit. Bakar dengan suhu 160C selama 40 minit atau hingga masak.
Gambar peristiwa
Masuk kesemua bahan kecuali mentega |
Pukul sehingga kembang, gebu dan berwarna pucat begini |
Gaulkan dengan mentega cair |
Bahan yg dicampur serbuk koko. Saya letak sedikit chocolate emulco, tapi agak merosakkan rasa. Jadi, lebih baik tak letak |
Mulakan dengan adunan putih (plain) |
Selepas dicorakkan.. terbanyak yg coklat pulak..huhu |
Dah masak... |
No comments:
Post a Comment