October 12, 2018

DONUT di Musim Hujan

Viral sana sini pasal donut yang ada fillings kat dalamnya terutama kat IG. Seksa mak yg pencinta donut melebihi anaknya nih. Terbayang2 donut yg berintikan custard cream, tak pun lemon cream tu. Yang tak berapa manis. Sebab akak sekarang agak alah kepada kemanisan melampau. Tapi tetap nak yang manis sikit2.

Kisah hari tu. Mak mencoba resipi kat youtube kepunyaan Michael Lim yang sangat teliti kelihatannya tapi mudah je cara dia menyiapkan donut tu. Macam bawah ni lah... akak tiru sebijik2 bahan dah ubah jadi ayat mudah je.


DONUTS GEBU
Resipi asal : Michael Lim (Strawberry Jam Donuts)
Alihbahasa dan olah semula: Cik Siti

Filling:
Ikut citarasa

Doh:
560 g tepung gandum / All purpose
280 g susu 'full milk' - suhu bilik
11 g yis kering (1 peket kecil)
50 g mentega
40 g gula halus/kastor
5 g garam halus
1 biji telur saiz sederhana (B atau 57-60g bersama kulit)

Salutan:
Boleh guna gula kastor atau aising

* Sediakan acu bulat atau guna cawan plastik ikut saiz yg disukai

Cara2:

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan mulakan menguli. Boleh gunakan mesin penguli atau hand mixer sahaja. Uli sehingga menjadi doh lembut , tindak melekat dan elastik.
2. Tutup dengan plastik dan biarkan ia mengembang sekali ganda (dalam 30-40 min)
3. Keluarkan doh, sapu2 dengan tepung dan tabur juga papan canai dengan tepung. Canai doh setebal 1 - 1 1/2 cm.
4. Lekapkan acu terlebih dahulu ke dalam tepung supaya mudah untuk proses menerap doh. Tekap bulat2 dan susun pada loyang atau dulang yg telah ditabur tepung supaya tidak melekat. Rehatkan kejap dalam 10-15 minit.
5. Goreng di dalam pan dengan minyak penuh dengan api sederhana kecil. Apabila telah berwarna perang cantik, baru terbalikkan. Angkat dan toskan sebelum disalut gula.
6. Untuk memasukkan filling, masukkan jam atau apa2 filling ke dalam plastik piping yang diletakkan nozel bulat dan paipkan terus ke dalam donut. Boleh juga dibuatkan lubang dengan straw dlm 1" terlebih dahulu dan paipkan filling.

SEKIAN...


Gambar peristiwa

Selepas diuli, perap dulu sebelum dibentuk menjadi donut. Tutup dgn plastik cling
Akak bahagikan dulu kepada portion kecil sebelum mencanai sebab papan pun kecik
Tekap bulat2 guna mulut gelas, biarkan naik sekejap baru digoreng. Kalau nak bentuk donut biasa 🍩, nak goreng tu baru cucok bahagian tengah dengan jari 

Minyak sebaiknya banyak lagi supaya tenggelam separuh donut tu masa goreng dan tak mencecah lantai pan
Sedap dan kenyang. Lain kali nak buat gelap sikit lagi


October 5, 2018

Blueberry Croissant Puff

Kisah hari itu di kala napsu makan menggelodak. Sebenarnya entah bila akak tulis, letak kat draft, dan baru malam ni akak tengok balik. Janji akak pos nohhh..


Sepatutnya tajuk asal ialah Blueberry & Raspberry Croissant Puff. Tapi entah manalah nak cari raspberry dalam situasi cemas ekk.. Akak pi Tesco, jumpa blueberry raw tu pun dah kira OK. Pastu beli croissant sekali. Sementara bahan2 lain memang dah ada dalam stok.

Idea buat datang dari lintasan video yang dikongsi di FB oleh seseorang. Ia amat mengundang keinginan akak, tak boleh tunggu esok2 dah. Makan seperti di bawah kejadiannya.

Yang paling penting, anak mak si Ahmad Fawwaz suka. Cakap omputeh terus dia bila terpandang. Pudding dessert katanya... tak sabor2 nak merasa :)  Akak tulis balik resipinya ikut bahasa akak. Lagipun resipi asal dalam English.




BLUEBERRY (& RASPBERRY) CROISSANT PUFF
Resipi asal: bellyfull.net
Olah semula : Cik Siti

Bahan2:

3-4 keping croissant (saiz sederhana macam di Tesco)*
226 g cream cheese, suhu bilik
2/3 cawan gula kastor
2 biji telur A
3/4 cawan susu segar/full cream
1 sk esen vanilla
1/2 cawan frozen bluebery (sy guna separuh dari yg dibeli di tesco)
1/2 cawan frozen raspberry (sy tukar kepada ceri sbb tak jumpa)

Cara2:

1. Panaskan oven 165C atau ikut kebiasaan. Sediakan loyang bersaiz 8 inci atau bekas kaca seperti yg saya guna.
2. Potong croisant kecil2 dan masukkan ke dalam loyang. Masukkan sekali blueberry dan raspberry/ceri dan gaul2
3. Dalam mangkuk lain, pukul cream cheese bersama gula sehingga gebu. Masukkan telur dan vanila. Pukul hingga sebati. Kemudian tuang susu sedikit demi sedikit, sambil diputar sehingga sebati.
4. Tuang adunan cream cheese ke atas croisant dan tekan2 sehingga kesemua croisant tenggelam atau diselaputi cream.
5. Bakar 35-40 minit sehingga puding kelihatan coklat keemasan.
6. Tabur sedikit gula aising di atasnya sebelum menghidang


Gambar peristiwa:

Sebenarnya akak campur yg beli di Tesco dan King's Bakery
Potong2 macam ni

Menyediakan adunan cream cheese
Sebelum dibakar. Akak tak tuang penuh supaya nampak timbul2

OK lah... dah pukui 1 pagi. Patut orang dah bangun Tahajjud akak duk sedap mengetik. Lepas geram sebab lama dah tak tulis resipi. Takut hilang terus resipi kat HP. Gud nite yo..

October 4, 2018

Basque Burnt Cheesecake

Sesuatu yg viral sedang dikesan di media sosial terutama di Instagram geng baking 😁😘

Maka ai yg tengah mengidam itu dan ini terus terpengaruh nak buat juga. Memandangkan bahan2nya senang dan memang sedia ada dlm stok, terus2 je hakak buat..yeyyy!

Resipi ada banyak. Kebanyakan untuk portion yg agak besar dan guna cream cheese yang banyak. Akhirnya dapat juga yg guna sikit memandangkan akak memang ada creamcheese yg dah sedia terbuka dekat 300g. Sayang kalau tak guna semua.  Moh check kat bawah tanpa perlu bercerita panjang lebar!!


Nota: Abaikan rupa paras tepi kek yg disebabkan terlalu gelojoh menarik alasnye ni :)


BURNT CHEESECAKE
Olahan semula dr pelbagai sumber oleh CS

Bahan2:

290 g cream cheese (boleh saja kalau nak guna 250g )
80 g gula kastor
2 biji telur
120 g UHT whipping cream
3/4 sk esen vanilla
3/4 sk jus lemon
9 g tepung gandum

Cara2:

1. Panaskan oven dgn suhu 200C.
2. Pukul cream cheese sebentar.
3. Masukkan gula. Pukul hingga gebu.
4. Masukkan telur, esen dan jus lemon. Teruskan memutar
5. Tuang whipping cream, diikuti tepung. Putar sebentar hingga sebati. Guna low speed saja.
6. Siapkan loyang bersaiz 7 inci. Alaskan dengan kertas baking yg bersaiz besar
7. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam. Kek ni memang kena hangus seperti namanya yg sah 😁
8. Setelah masak, biarkan kek sejuk dahulu sebelum dipotong. Sebaiknya simpan di dalam peti sejuk dahulu untuk mendapatkan kepuasan makan yg maksimum... 😍

Nota:  Berdasarkan pengalaman makan selama 2 hari, kek ni lebih sedap setelah lebih sehari didalam peti sejuk. Rasnya tidak boleh digambarkan di sini ehehh..


Peristiwa bergambar

Putar cream cheese dan gula sehingga kembang
Masukkan telur
Masukkan WC, esen dan jus lemon
Baking paper kena besar dan mengalas keseluruhan bahagian dalam loyang







Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...