May 6, 2019

Kuih Abuk Abuk Sagu

Salam Ramadan saudara2 semuslim akak...
Lama sudah akak tak bersiaran. Hari ni tetiba nak menulis di blog yg kian sepi ini.

Akak tengah plan2 nak buat kuih untuk berbuka dan lepas solat terawih. Hari tu dah buat, takdan lama dlm freezer (kak biasa apapun buat frozen 😊), dah habis kumakan sendiri.

Sebenarnya akak cincai2 je buat, tak berapa nk sukat. Tp ni bolehlah utk panduan yg tak biasa buat.



KUIH ABUK2 SAGU

Bahan2:

1 cawan sagu
1/2 cawan kelapa parut (boleh tambah kalau suka)
Sedikit garam
Gula merah
Sedikit gula putih - akak kadang tak letak sbb nak kurangkan penggunaan gula
Daun pisang dipotong 4 segi..

Cara2:

1)  Rendam sagu dengan air sekejap, dalam 10-15 minit kemudian toskan.
2) Bila air dah betul2 tos, gaul sagu, kelapa parut dan garam sampai bercampur kesemuanya.
3) Gaul gula merah dan gula putih.
4)  Daun pisang dibuat kelonsong untuk membentuk kon.. sudukan (1 sudu) sagu ke dalamnya.
5)  Sudukan 1 sk penuh gula merah pula... ratakan sikit2
6)  Timbus balik dengan sagu.... lipat dan sematkan daun macam kon (tak pandai nak sematkan, boleh cucuk ngan toothpick atau guna stapler)
5)  Kukus selama 20-30 min (masa mula buat tu dah boleh panaskan kukusan dulu..)


Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...