September 29, 2017

Sambal Kacang Hijau Kedah


Assalamualaikum..

Hari ni hari Jumaat. Hari ni abe kita takdak. So, akak mulalah cari pasal kat dapur sebab tak perlu nak masak2 nasi, lauk bagai.. Sarapan pun dengan apa yang ada dulu. Sebab akak nak merealisasikan keinginan terhadap satu menu nih.. jejenggg.

Mulanya akak terbaca kekecohan sebentar di FB MAHN. Ada post pasal sambal ni yang patutnya jadi menu raya orang Kedah sinin. Tapi rupanya majoriti membidas kata tak pernah jumpa. Maklumlaa, kat sini kan biasa depa makan ketupat pulut dengan kari atau rendang. Akak tanya en abe pun sah2 dia tak tau apa hakhak!! Kesian sis tu.. Tapi bila baca komen2 yang ada, memangla wujud pun. Cuma kat sesetengah tempat macam kat belah Kodiang, katanya.

Bagi akak, toksah la pukul rata kata ada takda tu. Apa kata kita cuba, mana tau kena kat selera. Makin tambah2 nak makan. Bukan pelik pun rasa dia. Kang akak bagi makan LULANG lagi depa pelik kan.. hehehe padahal akak pun tak pernah makan benda lulang @ kulit lembu tu walau selalu ada kat meja makan di kampung. Ai is cannot, tak tau pasal apa.

Berbalik pada sambal kacang hijo nih... Memang tak banyak resipi kat google. Akak cedok2 ikut komen depa kat posting tu ja. Pastu akak samakan dengan yang biasa akak buat sayur kacang loto @ kacang sayur resipi orang2 Jawa kampung ai. Sebab bahan tak jauh beza. Yang merumitkan nak buat sambal ni ialah nak kena buang kulit tu. Tapi yang akak tengok, orang tu macam tak buang pun kulit. Leceh kan kalau nak cepat. Akak takpalah, hari ni ai is free. 

Cara makan kena dipadankan dengan nasi impit atau ketupat nasi. Sejak berkenalan dengan ketupat segera NINA tu, akak pakai hat tu ja. Kejadiannya lembut tak macam brand yg lain. Disebabkan selalu brand lain tu keras, akak dulu buat sendiri je. Tapi bila start dengan Nina, terus jatuh malass..haha! Beli kat Tesco RM2.80 untuk 10 biji.


SAMBAL KACANG HIJAU

Bahan2:

1 cawan 180ml kacang hijau - rendam semalaman dulu
2 batang serai
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cili padi ikut citarasa - lagi pedas lagi umph
Sejemput udang kering
Udang basah secukupnya
1 mangkuk santan pekat
Suhun - rendam
Garam

Cara2:

1) Kacang yg telah direndam semalaman, dibuang kulitnya. Kalau rasa tak rajin, tak buang pun takpa kottt... heeee
2) Serai, halia dan lengkuas dihiris nipis/halus
3) Tumbuk bawang, cili dan udang kering
4) Panaskan sedikit minyak dan goreng serai, halia dan lengkuas hingga agak garing. Masukkan pula bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau.
5) Masukkan kacang dan kacau2, diikuti suhun, udang basah dan santan.
6) Masak sehingga kacang lembut dan kuah menjadi pekat.
7) Perasakan dengan garam.

Kacang hijau yang telah dibuang kulit... gigih tau!
Tumis sampai garing
Masuk kacang
Masuk santan dan masak sampai pekat
Siap!! Hang jangan pelik nohh... sedap. Tapi kalau jenis tak tahan, angin berasak nak keluar saja lah... hihi


Kari Daging Meletop

Assalamualaikum!!

Resipi ini adalah versi Philips Pressure Cooker (PPC). Post ini tidak berbayar hehehe.. Jadi bolehla nak guna apa-apa pun pressure cooker maupun periuk biasa.

Akak takda nak tunjuk sukatan bahan yang sebenar sebab akak main campak2 je. Cuma nak tunjuk macamana nak masak guna pressure cooker yang macam ni. Ikutlah resipi kari masing2 ya kalau dah biasa buat tu.  Jadi, idokle PC tu guna hanya untuk merebus atau lembutkan daging jer. Macam2 boleh guna. Setakat ni selain buat masak2 lauk, ada jugak akak buat bakar kek, steam, masak nasi arab, panggang ayam, rebus ketupat, dan sebagainya..

OK..mohle kita ke dapur ye.


KARI DAGING PPC

Bahan2:

500g daging - potong ikut suka
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 peket kecil rempah kari daging
Sedikit serbuk cili (boleh guna juga cili kisar)
1 biji tomato
2 biji kentang
1 keping asam gelugur
1 mangkuk santan pekat
Daun kari
Air secukupnya
Garam
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara2 :
Lihat pada gambar

1) Tuang minyak secukupnya ke dalam periuk dengan setkan mode 'bake' pada mana2 kategori. Tekan 'start' dan bila minyak telah panas, tumis rempah serta bahan tumbuk/kisar sehingga layu dan naik bau.


2) Masukkan rempah kari, serbuk cili dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.

3)  Masukkan daging, gaul rata. Masak sebentar sampai daging kelihat sedikit pucat, kemudian baru tambah air agak-agak tenggelam sebahagian daging.

4)  Tutup periuk dengan tombol pada 'seal'. Setkan pada 'beef/mutton' dan tekan 'start'. Bila masa memasak sudah selesai, ubah tombol kepada 'release pressure' atau buang wap dan biarkan sampai senyap (tiada lagi wap), baru buka penutup.


5) Masukkan kentang pula. Tutup lagi dan set tombol kepada 'seal'.  Setkan pada 'chicken' yg guna masa sedikit atau boleh saja guna mode 'bake' jika kentang jenis yang mudah lembut. Buka semula penutup.

6) Apabila kentang sudah lembut, menggunakan mode 'bake' pada mana2 kategori, masukkan santan, tomato dan asam keping. Masa ni dah tak perlu tutup periuk. Renih sebentar. Perasakan dengan garam dan sedikit gula jika suka.



September 27, 2017

Kuih Kasui Sedap


Resipi kasui ni akak dapat kat FB. Tetiba semangat nak buat kasui. Memang selama ni suka makan, tapi tak pernah terfikir nak buat.

Ada 2 resipi yang akak test, tapi yang ini paling akak suka. Walau tak tahap gedik2, cukuplah tahap macam yang selalu beli tu. Satu adunan tu agak banyak. Bolehla faraid kat jiran jemuran sekali kalau ada. Rupa-rupanya ramai kawan2 akak memang peminat kuih ni. Terutama yg umur2 seangkatan dengan ku.


KUIH KASUI
Sumber : MAHN

Bahan2:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula pasir (resipi asal 1 cawan)
1 cawan gula merah
5 cawan air
3/4 sudu kecil kapur + 3 sudu makan air - jadikan air kapur

Cara2:

1)  Masukkan kesemua bahan kecuali kapur ke dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tapis
2)  Masukkan air kapur dan kacau rata
3)  Masukkan ke dalam loyang berukuran 10" (agak tebal) atau 12"
4)  Kukusan dipanaskan terlebih dahulu baru letakkan loyang ke dalamnya.
5)  Kukus selama 30- 35 minit.
6)  Potong apabila sudah sejuk.

Nota tambahan/tips : 
i) Untuk memperolehi struktur yg lebih kenyal bergoyang, kurangkan tepung gandum dan lebihkan tepung ubi
ii) Supaya air tak banyak menitik di tengah2, mula2 kukus tanpa letak kain pada penutup, bila dah separuh masa baru tutup dgn kain atau aluminium foil

iii) Bila dah masak, buka penutup dan biarkan dalam pengukus sehingga air yang berkumpul di permukaan kering, baru matikan api dan angkat.

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...