September 29, 2017

Sambal Kacang Hijau Kedah


Assalamualaikum..

Hari ni hari Jumaat. Hari ni abe kita takdak. So, akak mulalah cari pasal kat dapur sebab tak perlu nak masak2 nasi, lauk bagai.. Sarapan pun dengan apa yang ada dulu. Sebab akak nak merealisasikan keinginan terhadap satu menu nih.. jejenggg.

Mulanya akak terbaca kekecohan sebentar di FB MAHN. Ada post pasal sambal ni yang patutnya jadi menu raya orang Kedah sinin. Tapi rupanya majoriti membidas kata tak pernah jumpa. Maklumlaa, kat sini kan biasa depa makan ketupat pulut dengan kari atau rendang. Akak tanya en abe pun sah2 dia tak tau apa hakhak!! Kesian sis tu.. Tapi bila baca komen2 yang ada, memangla wujud pun. Cuma kat sesetengah tempat macam kat belah Kodiang, katanya.

Bagi akak, toksah la pukul rata kata ada takda tu. Apa kata kita cuba, mana tau kena kat selera. Makin tambah2 nak makan. Bukan pelik pun rasa dia. Kang akak bagi makan LULANG lagi depa pelik kan.. hehehe padahal akak pun tak pernah makan benda lulang @ kulit lembu tu walau selalu ada kat meja makan di kampung. Ai is cannot, tak tau pasal apa.

Berbalik pada sambal kacang hijo nih... Memang tak banyak resipi kat google. Akak cedok2 ikut komen depa kat posting tu ja. Pastu akak samakan dengan yang biasa akak buat sayur kacang loto @ kacang sayur resipi orang2 Jawa kampung ai. Sebab bahan tak jauh beza. Yang merumitkan nak buat sambal ni ialah nak kena buang kulit tu. Tapi yang akak tengok, orang tu macam tak buang pun kulit. Leceh kan kalau nak cepat. Akak takpalah, hari ni ai is free. 

Cara makan kena dipadankan dengan nasi impit atau ketupat nasi. Sejak berkenalan dengan ketupat segera NINA tu, akak pakai hat tu ja. Kejadiannya lembut tak macam brand yg lain. Disebabkan selalu brand lain tu keras, akak dulu buat sendiri je. Tapi bila start dengan Nina, terus jatuh malass..haha! Beli kat Tesco RM2.80 untuk 10 biji.


SAMBAL KACANG HIJAU

Bahan2:

1 cawan 180ml kacang hijau - rendam semalaman dulu
2 batang serai
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cili padi ikut citarasa - lagi pedas lagi umph
Sejemput udang kering
Udang basah secukupnya
1 mangkuk santan pekat
Suhun - rendam
Garam

Cara2:

1) Kacang yg telah direndam semalaman, dibuang kulitnya. Kalau rasa tak rajin, tak buang pun takpa kottt... heeee
2) Serai, halia dan lengkuas dihiris nipis/halus
3) Tumbuk bawang, cili dan udang kering
4) Panaskan sedikit minyak dan goreng serai, halia dan lengkuas hingga agak garing. Masukkan pula bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau.
5) Masukkan kacang dan kacau2, diikuti suhun, udang basah dan santan.
6) Masak sehingga kacang lembut dan kuah menjadi pekat.
7) Perasakan dengan garam.

Kacang hijau yang telah dibuang kulit... gigih tau!
Tumis sampai garing
Masuk kacang
Masuk santan dan masak sampai pekat
Siap!! Hang jangan pelik nohh... sedap. Tapi kalau jenis tak tahan, angin berasak nak keluar saja lah... hihi


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...