September 29, 2017

Kari Daging Meletop

Assalamualaikum!!

Resipi ini adalah versi Philips Pressure Cooker (PPC). Post ini tidak berbayar hehehe.. Jadi bolehla nak guna apa-apa pun pressure cooker maupun periuk biasa.

Akak takda nak tunjuk sukatan bahan yang sebenar sebab akak main campak2 je. Cuma nak tunjuk macamana nak masak guna pressure cooker yang macam ni. Ikutlah resipi kari masing2 ya kalau dah biasa buat tu.  Jadi, idokle PC tu guna hanya untuk merebus atau lembutkan daging jer. Macam2 boleh guna. Setakat ni selain buat masak2 lauk, ada jugak akak buat bakar kek, steam, masak nasi arab, panggang ayam, rebus ketupat, dan sebagainya..

OK..mohle kita ke dapur ye.


KARI DAGING PPC

Bahan2:

500g daging - potong ikut suka
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 peket kecil rempah kari daging
Sedikit serbuk cili (boleh guna juga cili kisar)
1 biji tomato
2 biji kentang
1 keping asam gelugur
1 mangkuk santan pekat
Daun kari
Air secukupnya
Garam
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara2 :
Lihat pada gambar

1) Tuang minyak secukupnya ke dalam periuk dengan setkan mode 'bake' pada mana2 kategori. Tekan 'start' dan bila minyak telah panas, tumis rempah serta bahan tumbuk/kisar sehingga layu dan naik bau.


2) Masukkan rempah kari, serbuk cili dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.

3)  Masukkan daging, gaul rata. Masak sebentar sampai daging kelihat sedikit pucat, kemudian baru tambah air agak-agak tenggelam sebahagian daging.

4)  Tutup periuk dengan tombol pada 'seal'. Setkan pada 'beef/mutton' dan tekan 'start'. Bila masa memasak sudah selesai, ubah tombol kepada 'release pressure' atau buang wap dan biarkan sampai senyap (tiada lagi wap), baru buka penutup.


5) Masukkan kentang pula. Tutup lagi dan set tombol kepada 'seal'.  Setkan pada 'chicken' yg guna masa sedikit atau boleh saja guna mode 'bake' jika kentang jenis yang mudah lembut. Buka semula penutup.

6) Apabila kentang sudah lembut, menggunakan mode 'bake' pada mana2 kategori, masukkan santan, tomato dan asam keping. Masa ni dah tak perlu tutup periuk. Renih sebentar. Perasakan dengan garam dan sedikit gula jika suka.



No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...