October 3, 2017
Lala Goreng Bercili
Wahh... sesekali makan memang sedap. Ianya sejenis lauk yang aaamat jarang masuk ke dalam rumah. Rasa dalam setahun dua ni memang tak beli lah. Tapi entah kenapa tiba2 abe bawa balik dari pasar. Ai suspek dia tengah murah sampai geram je nak beli.
Kami ni dah jarang beli seafood. Kadang2 je abe beli sotong. Udang beli untuk buat cucoq. Tapi walau puasa seafood pun, kolestrol akak tetap mencanak naiknyo. Ai suspek pasal mudah stress terutama dengan kerenah insan sekeliling. Hahaha.. tak abis2 suspek. Sokmo stress..
Apa2 pun akak gembira jugalah sebab walaupun banyak, menjelang malam habis licin tinggal kulit ja. Kita makan tak banyak.. En Abe tu la yang perabis. Fawwaz memang tak pandang makanan pelik2 nih.. hehe! Kalau habis tu tanda menepati citarasalah. Akak masak campak2 je sebenarnya. Jadi resipi kat bawah tu, boleh je adjust sendiri. Sebab saiz bawang, sudu kita pun tak semesti sama kan....
LALA BERCILI
Bahan2:
1 kilo lala - bersihkan.
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sudu cili kisar (ikut citarasa)
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
2 batang serai - ketuk
Beberapa helai daun limau purut
Sedikit gula
Garam jika perlu (sebab dah letak sos)
Minyak untuk menumis
*Jika suka pedas, boleh tambah cili padi
Cara2:
Tumbuk/kisar bawang merah dan putih
Panaskan minyak, kemudian tumis bawang, serai dan cili hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
Tambah gula dan tumis seketika.
Masukkan lala serta daun limau, dan gaul hingga perencahnya rata.
Tutup sekejap dan bila dah terbuka2 semua lala, gaul beberapa kali sampai nampak berkilat dan tak berair.
Matikan api dan boleh dihidang terus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment