October 4, 2018

Basque Burnt Cheesecake

Sesuatu yg viral sedang dikesan di media sosial terutama di Instagram geng baking 😁😘

Maka ai yg tengah mengidam itu dan ini terus terpengaruh nak buat juga. Memandangkan bahan2nya senang dan memang sedia ada dlm stok, terus2 je hakak buat..yeyyy!

Resipi ada banyak. Kebanyakan untuk portion yg agak besar dan guna cream cheese yang banyak. Akhirnya dapat juga yg guna sikit memandangkan akak memang ada creamcheese yg dah sedia terbuka dekat 300g. Sayang kalau tak guna semua.  Moh check kat bawah tanpa perlu bercerita panjang lebar!!


Nota: Abaikan rupa paras tepi kek yg disebabkan terlalu gelojoh menarik alasnye ni :)


BURNT CHEESECAKE
Olahan semula dr pelbagai sumber oleh CS

Bahan2:

290 g cream cheese (boleh saja kalau nak guna 250g )
80 g gula kastor
2 biji telur
120 g UHT whipping cream
3/4 sk esen vanilla
3/4 sk jus lemon
9 g tepung gandum

Cara2:

1. Panaskan oven dgn suhu 200C.
2. Pukul cream cheese sebentar.
3. Masukkan gula. Pukul hingga gebu.
4. Masukkan telur, esen dan jus lemon. Teruskan memutar
5. Tuang whipping cream, diikuti tepung. Putar sebentar hingga sebati. Guna low speed saja.
6. Siapkan loyang bersaiz 7 inci. Alaskan dengan kertas baking yg bersaiz besar
7. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam. Kek ni memang kena hangus seperti namanya yg sah 😁
8. Setelah masak, biarkan kek sejuk dahulu sebelum dipotong. Sebaiknya simpan di dalam peti sejuk dahulu untuk mendapatkan kepuasan makan yg maksimum... 😍

Nota:  Berdasarkan pengalaman makan selama 2 hari, kek ni lebih sedap setelah lebih sehari didalam peti sejuk. Rasnya tidak boleh digambarkan di sini ehehh..


Peristiwa bergambar

Putar cream cheese dan gula sehingga kembang
Masukkan telur
Masukkan WC, esen dan jus lemon
Baking paper kena besar dan mengalas keseluruhan bahagian dalam loyang







3 comments:

Anonymous said...

Buat jual x? Nak oder

Anonymous said...

bakar dlm oven tu suhu berapa

Anonymous said...

Dairy whippimg cream boleh guna tak?

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...