July 25, 2018

Tepung Boko Ubi Kayu Sedap


Semalam abe cabut pokok ubi yang kuruih dan keding sesuai dengan identiti isterinya ini..hehhh!  Dapatlah beberapa ketoi ubi. Syioknye isteri tengok sebab dah berapa lama entah duk save resipi boko ubi yang mengancem jiwa dari IG Majalah Rasa.

Akhirnya dapat jugak hakak buat... Adoih! Memang favourite lah kalau makanan berunsur ubi nih. Lagi2 yg jenis parut2 gini. Macam malas jer kan bab2 parut. Tapi nak makan benda sedap, kenalah gigih. Kalau blend kurang sikit nikmat. Banyak air, banyak kojer nak tapis2 bagai.

Jadinya, mehle akak share resipinya sebelum terlupa. Nanti tak payah nak google2 orang punya rumah..😅😅  Cara buat pun pun simple je.. ada sikit2 macam cara lepat ubi, cuma tak berbungkus je. Kuih ni asalnya dari Klate katanya. Memandangkan akak 7-8 thn sekali melawat Kelantan, idokle pernah makan hasil tangan orang2 sana.. Kenalah buat sendiri.. :)



TEPUNG BOKO UBI KAYU
Kredit: Majalahrasa (IG), Zaiman Zakaria

Bahan2:
2 cawan ubi kayu parut
1 cawan gula merah * - boleh kurangkan sikit jika kurang suka manis
1 cawan air *
3 helai daun pandan *

Cara2:

1) Masak bahan2 bertanda * hingga larut. Tapis dan sejukkan.
2) Campurkan ubi parut dengan air gula tersebut dan gaul rata. Tuang ke dalam loyang bersaiz 7" x 7". 
3) Panaskan kukusan terlebih dahulu dan kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

KEPALA/KUAH SANTAN

Bahan2:
1 cawan santan pekat - sy guna santan segar RM2.
1 cawan air - boleh lebihkan jika suka cair sedikit
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil gula
1/2 sudu garam

Cara2:

Satukan kesemua bahan di dalam periuk.
Kacau sehingga semua bahan larut.
Masak dengan api kecil sehingga menjadi pekat (mendidih).

CARA MENGHIDANG
Sendukkan ubi ke dalam bekas atau mangkuk. Tuang kuah santan 😋😋


Akak lagi gemor makan dengan kelapa macam nih.. Kurang muak.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...