May 20, 2018

Bahulu Kemboja



Dah berbulan tulis... baru ingat nak post hari ni.. 😅

***************************

Malam ni akak nak letak resipi sejenis kuih tradisional. Agak popular kat kampung akak tapi boleh tahan susahnya nak dapat. Biasanya kalau nak beli dengan skala banyak, atau untuk dibuat manisan hantaran, kena order dari sipembuat. Lagi2 zaman2 sekarang ni.. orang ramai jaga diet. Sebab kadar pesakit diabetis yang meningkat. Hanya yang tak boleh tahan pantang je cari kot...hahaha!

BAULU KEMBOJA ni nama jer baulu tapi sebenornya sejenis kuih. Rasanya yang amat manis...tapi akak suka. Kalau dikurangkan manisnya, jadi kuih bakar atau bengkang. Tak pun, rasa tak jadi ori, tak tahan lama. Kalau original resipi, dia punya kerak gula tu akan naik. Lama2 letak kat luar pun tak basi. Nak makan amik seketul je, jangan banyak2..hehe!

Akak dapat resipi ni dari mak. Entah interview yang kali ke berapa entah. Asal teringat jer, tanya. Dulu pernah rasanya post kat sini. Tapi yang tu tak berapa menjadi. Kali ni tanya dan siap2 tulis. Sekali buat tersilap bubuh tepung. Gagal! Buat lagi... Haaa baru jadi. Ya Allah, sukanyaaa. Kalau teringin je boleh buat. Kat Jitra ni tak pernah jumpa baulu kemboja. Baulu lembut tu adolah..hihi. Mak bagi resipi sukatan mangkuk sebab dulu2 memang dia jual. Jadi kena sukatan mangkuk lah. Akak kecikkan skala, versi cawan x 2 biji je. Haaa... takyah nak jual2. Makan sendiri!



Jom pi dapur godek2 tepung..!


BAHULU KEMBOJA
(untuk 2 biji ukuran loyang bunga 1 atau 2)

Bahan2:

1/2 cawan telur (2 biji saiz B)
1/2 cawan tepung gandum - keluarkan 1 sudu besar dan gantikan dengan tepung beras*
1 sudu besar tepung beras*
1 cawan gula pasir
1 cawan santan (saya guna santan beli RM2 + air perahan daun pandan)
1 titik pewarna hijau - saya tambah
Sedikit paste pandan - optional jika tiada daun pandan
Bijan secukupnya

Cara2:

1) Kacau telur dan gula guna whisk atau senduk je
2) Masukkan tepung dan kacau sebati
3) Masukkan santan, adun sebati dan biarkan sebentar (saya perap dalam 2-3 jam)
4) Panaskan oven 180C. Masukkan acu berbentuk bunga dan panaskan sebentar.
5) Keluarkan acu yang telah panas, sapu/tuang sedikit minyak dan masukkan adunan sama paras dengan permukaan acu. Taburkan bijan ke atasnya.
6) Bakar selama 35-40 minit (ikut citarasa nak berkerak lagu mana..)
5) Keluarkan dari oven dan sejukkan.

Nota: Kuih ni tahan berhari2 dalam suhu bilik. Kalau nak lebih tahan, simpan di dalam peti sejuk.

1 comment:

Alisia said...

Nampak amat sedap bahulu ni. Buatannya macam bukan susah sangat lepas lihat pengajaran di blog ini. Saya akan cuba nanti. TQVM.

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...