Kisah beberapa minggu yang lepas...
Memanfaatkan stok pisang sejuk yang sangat banyak diketika itu. Ada niat nak faraid kat kawan2 atau sedara.. rupanya niat tak kesampaian. Ada lagi sikit tu dalam freezer, tapi takkan nak bagi orang kan..huhuhu!
Simpan kat sini jelah resipinya supaya senang nak rujuk nanti.. Memang sedap. Untuk pencinta pisang.. Resipinya akak dapat dari MAHN.
APAM PISANG
Resipi asal: Reen Khan (MAHN)
Bahan2:
6 biji pisang masak ranum
2 cawan tepung gandum - ayak
2 biji telur A
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula
1 cawan minyak jagung
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
Cara2:
1) Lenyek pisang, diikuti oleh semua bahan - saya guna blender utk lenyek pisang
2) Kacau sebati adunan tersebut dan masukkan ke dalam acuan. Sapu acuan terlebih dahulu dengan minyak sebelum memasukkan adunan untuk mengelakkan apam melekat
3) Kukus selama 20 minit
Nota:
Akak guna pisang awak je.. Biasanya kalau buat kek, akak guna pisang mas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
No comments:
Post a Comment