Pages

November 17, 2016

Lepat Jagung vs Pis Jagung


Projek mencuba resipi yg rare ni petang semalam..

Yang membuat resipi ni rare ialah kulit jagung tu.. yang digunakan untuk membungkus lepat ni. Rata2 kawan akak kata perkara yang baru masa akak share di FB.

Rasa pun sedap sebab originally jagung yang cuma dicampur sedikit gula. Cuma sebab masa sagat tu banyak air yang terhasil, akak campur sikit dengan tepung ubi dan tepung gandum. Masa nak makan juga kena tunggu sejuk baru kuih tu pejal cantik berbanding masa panas (kes tak sabor..ehehh).

Ada dua resipi di sini. Akak share resipi PIS atau PAIS JAGUNG.. Untuk lepat jagung, akak CnP saja resipi asal dari Pn Mas Cotek untuk rujukan akan datang. Nampak macam sedap, tapi semalam akak tak cukup masa nak menggodek2 tepung. Masa nak bermula tu waktu minum petang dah dekat. Tau jelah kalau abi n anaknya bergabung order minum petang..hahaha pengsan mak nakkk..


 

RESIPI PIS/PAIS JAGUNG

Bahan2:

3 tongkol jagung muda (sebaiknya jagung pulut)
Sedikit gula/secukup rasa - saya guna gula perang
1 sudu tepung ubi (saya tambah)
1 sudu tepung jagung (saya tambah)
Secubit garam - (saya tambah)
Kulit jagung secukupnya - ambil yg belah2 dalam, tak kotor

Cara2:

1) Sagat jagung. Saya sagat guna penyagat separuh dan separuh lagi potong kasar guna pisau
2) Campurkan gula, tepung ubi dan tepung gandum. Gaul sebati. Resipi asal adalah 100% jagung dan sedikit gula.
3) Sudukan ke atas kulit jagung dan lipat. Boleh dilipat macam lepat biasa tu atau diikat dengan tali atau semat guna lidi/stapler.
4) Kukus selama 20 minit.
5) Sejukkan sebelum makan.

*******

Gambar kejadian yang lebih cantik dan kemas di atas adalah pais yang ditambah sedikit tepung, sementara yang di bawah ini adalah tanpa tepung.
Dah sejuk
Masih panas

 RESIPI LEPAT JAGUNG OLEH MAS COTEK


Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...