December 22, 2011

Hari Yang Sejuk... Layan Coklat

Memang sejuk sepanjang hari ni... Hujan di siang hari, walau tak lebat sangat tapi cukup untuk menurunkan suhu Kuala Lumpur sehari suntuk.  Hujan turun sejurus saya masuk ke dalam kereta, nak ke kedai bakeri.  Sebab semangat yg membara, teruskan juga perjalanan ke Bangi tu.  Nak kata jauh, boleh la tahan.. tapi memang saya suka ke situ.  Sampai bersalin dulu2 pun nak ke sana juga...

Semangat nak buat coklat sebenarnya...  Selepas membeli e-book berkenaan coklat.  Memang amat mudah.  Cuma perlu kreativiti je.  Cuma akak tak berkenan ngan sesetengah pekerja situ.. ditanya itu ini, blur je muka.  Cashier lak, masam je muka... jawab soalan nak tak nak.  Macam stress je... hahaha.  Tetiba akak pun sama stress.  Pantang aku tengok muka orang berjual yg masam macam cuka epal!  Mujur kedai tu tip top, ramai peminat... Agaknya skema sgt ke soalanku pasal coklat mana satu yg selalu orang beli utk buat coklat?



Bahan utama ialah coklat kompaun (murah sikit) atau couveture (mahal tp sedap sikit).  Pastu marblekan dengan coklat putih.  Dalam tu ada yg kosong, ada yg letak almond nibs dan ada yg letak rice bubbles.  Sedap.. tetiba rasa macam coklat Guylain tu.  Hahaa... exaggerate kaedahnye!  Yang pink bawah ni pulak sekadar nak abiskan coklat putih tu.. terbanyak mencairkan, sayang le pulak.  Coklat putih macam biasalah, manis lebih dari yg coklat biasa..

Makan sebiji dah rasa kenyang laa... bukan tak sedap, tapi 'rich' rasanya dan cepat muak.  Mungkin sebab saya guna milk compaun.  Fawwaz pun makan satu tak habis dan terus tak mau... selamaattt.. hehe!  Paling selamat ialah giginya yg tak mau digosok tu... erkk!
 

Sebelum mengodek ceklat, buat karipap dulu.  Tengah hujan dan sejuk, memang sedap makan karipap panas.  Sudahlah panas, pedas pulak.. Inti tu sebenarnya buat awal pagi lagi, sebelum breakfast.  Hari ni memang akak extra rajin konon2nya.  Belum kira nasi dan lauk kari udang yg hanya sempat dimakan dekat pukul 6 petang tadi.. hehehe!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...