August 25, 2010

Kentang Masak Sambal

Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak susah sangat, malah tahan lama tanpa perlu dipanaskan...

Bahan2 :

1 biji kentang - potong sederhana nipis
6-10 ulas bawang merah (atau 1 labu bawang besar) - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 sudu cili yg dah dikisar
Gula
Garam
Minyak

Cara2 :

1) Goreng kentang hingga lembut keseluruhan isinya. Angkat dan ketepikan.
2) Tumis bahan kisar iaitu bawang dan cili sampai hilang bau maung bawang & cili (layu dan sedikit kering).
3) Masukkan garam dan gula secukup rasa. Saya suka kalau gula lebih sikit... ianya juga boleh membantu lauk ni tahan lama.
4) Bila dah cukup masak (nampak berkilat), masukkan kentang tadi. Gaul rata dan angkat.

p/s : tak perlu tambah air.. balance kan dengan minyak yg mencukupi je.

Note baru: Kentang di Bahrain tu besar, tu sebab sebiji je dapat sepinggan.  Agak2 le ye bahan2 tu dengan keperluan.. hehe!

1 comment:

Cik Siti Abu Sujak said...

Maaf.. saya tulis guna laptop. OK je.. background cerah (putih + light green), tulisan hitam :)

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...