Pages

July 29, 2011

Soto Ayam



Tiba2 nak buat soto... selepas tengok2 gambar soto orang... Tapi sebenarnya, sehingga kini masih belum kutemui soto sesedap yang bibik (bekas pembantu rumah) kakak saya masak... Soto kat Siti tu memang yg terbaik!!! Dia punya soto memang letak santan sikit... Next timelah, tanya betul2 kat kakak resipi yg sebenar.. mesti dah sama tere... :D  Bibik tu pun dah balik Indon tahun 2003 dulu, selepas 6 thn berkhidmat... lama sekali!

Buatnya pagi tadi, untuk breakfast sekali ngan lunch.  Kali ni ambik resipi dari My Resipi oleh DianaA.  Cari resipi yg lain sket supaya taklah macam makan sup biasa je... Saya pun tak ikut betul2, main cekup2 je bahan tu dan tokok tambah sikit... ehehhh.  Buat pun untuk makan berdua je.. Kalau nak tengok original resipi tu, boleh lawat myresipi ye...

 Bahan2 (my version):


I) Untuk Sup
1/2 ekor ayam - potong 2
Air secukupnya
1 sudu ketumbar - tumbuk halus
1/2 sudu teh serbuk jintan halus atau jintan putih - tumbuk halus
Sejemput serbuk lada putih - tumbuk halus
1 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 tangkai bunga cengkih
1 sudu serbuk rempah sup (opt)
1 sudu serbuk pati ayam (opt)
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
* Kalau nak tambah santan macam Diana pun boleh...


Bahan untuk Dikisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

II) Sambal Kicap
10 batang cilipadi
1 ulas bawang putih (yg kecik je)
Sedikit gula
Kicap manis

III) Bergedil
1 biji kentang (yg besar) - potong kecil dan goreng sampai lembut
2 ulas bawang merah - hiris dan goreng
1 ulas bawang putih - hiris dan goreng
1 sudu besar udang kering - goreng (tapi akak kehabisan udang kering ni, ganti ngan bilis.... boleh je!!)
Daun sup atau parsley
Putih telur - kocak


IV) Lain2 Bahan dan Hiasan
Nasi impit - saya buat sendiri, macam kat SINI
Tauge - celur sekejap
Bawang goreng
Daun sup - kat sini takde daun sup, saya tukar daun parsley
Kacang goreng
Suhun dan ramas2 sebelum tabur... (tadi mokcik lupo! padahal nak buat.. ;D)

Cara2:

Sup
- Tumis kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga bersama serai dan lengkuas yg dititik
- Bila dah naik bau, masukkan pula bahan kisar, diikuti bahan tumbuk
- Tuang air secukupnya
- Masukkan ayam dan biar sampai ayam masak (masa air dah menggelegak, saya masukkan rempah sup & pati ayam)
- Masukkan garam ikut citarasa

Sambal kicap
Tumbuk cili, bawang putih dah gula sampai halus... Masukkan bekas dan tuang kicap.  Boleh juga perahkan air limau atau tumis.. (see sambal kicap tumis bwh label sambal)

Bergedil
- Goreng kesemua bahan sampai garing (kecuali daun sup ;)))
- Sekalikan bahan goreng dan tumbuk... lepas tu masukkan daun sup.  Gaul sebati
- Ambil sedikit2 dan bulatkan ikut saiz yg digemari
- Celup pada telur dan goreng hingga berwarna kecoklatan (jgn hangus ye puan... ehehh)

Eh!  Dah siap?  Meh jemput makan... dah abis pun.  Nasi impit je tinggal seketul, tak tau nak makan ngan apa...

Yang ni pun nak enter frame... donut khas utk che mat yg tak makan soto... Jadi super chef kejap pagi tadi kat dapur :D

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...