July 28, 2011

Baked Macaroni


Sos spaghetti bolognese haritu masih berbaki banyak dan saya simpan di freezer.  Kot2 teringin nanti, tinggal defrost je kat microwave.  Tapi tetiba teringat nak buat baked macaroni la pulak.  Dah lama sangat macaroni tu bertapa kat gobok..

Jadi petang semalam siap2 rebus macaroni, pastu simpan kat fridge.  Pagi2 tadi keluarkan semua macaroni dan sos bolognese... Senang kerja2ku... tak payah tumis2 lagi.  Resipi ni kira macam mix and match je la... pastu ada gak cilok2 idea orang terutama blog yatiememories... bab2 letak sos putih tu. Maka dapatlah breakfast dgn baked macaroni... ada separuh lagi untuk lunch saya nanti dan dah tentu tak abis juga huhuu... tulah! Nak bagi budak2 bangla yg buat cleaning tu macam tak cukup la pulak... ;|| 
 
Bahan2:
Macaroni
Sos bolognese 
Sos putih
Keju mozarella

Beginilah cara2nya ye... tetiba malas sikit... :D :

- Mula2 saya rebus 1 1/2 cawan macaroni sampai al dente dan toskan
- Kemudian panaskan semula sos bolognese tu (kalau takde yg sedia ada, boleh tengok kat SINI atau goreng macaroni macam kat SINI)
- Masukkan macaroni dan gaul rata
- Sapukan sedikit majerin atau mentega ke permukaan bekas 'baking' yang bersesuaian.  Masukkan separuh dari macaroni tadi ke dalamnya.  Ratakan
Lapisan pertama 
- Tuang separuh sos putih ke atasnya.. BAHAN & CARA BUAT SOS PUTIH LIHAT DI BAWAH TU... ;D
 - Masukkan baki macaroni ke dalam bekas dan tuang lagi sos putih.
- Tabur dengan keju mozarella...
- Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180C selama 30 minit atau sampai keju keperangan...

SOS PUTIH
Bahan2: 1 sb mentega, 1 sb tepung gandum, 200ml susu, 1 sb cream cheese (orang selalu guna cheddar cheese keping tu), sedikit lada sulah dan garam

Cara2:  Cairkan mentega hingga panas, masukkan tepung gandum dan kacau cepat2.  Tuang susu... masukkan cream cheese, lada sulah dan garam.  Didihkan sebentar dan angkat.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...