Pages

August 30, 2015

Di Balik Rimbunan Pohon Nipah

Cerita tengahari semalam..

Bukan senang nak ajak hero yang sorang tu keluar dari rumah waktu hari cuti. Kebiasaannya kami berdua akan memerap je kat rumah.. layan la apa yang ada. Anak main game sambil tunggu Ultraman, mak pula sibuk dengan house chores.

Semalam en abi ajak ronda2 lepas tu cari makan. Senang la pulak nak pujuk hero keluar. Cuma bila dah sampai satu pit stop, dia pun mulalah ajak balik. Tak jalan mana pun.. Asal nak ke Alor Setar tapi melencong ke Gunung Kriang. Tu pun duk kat dalam kereta je. Kemudia terus tukar haluan, jalan sampaila ke Perlis. Sampil melayan mulut budak pengkaji peta dan pencatit masa hehe..

Akhirnya terjumpa signboard Kipli ni... Walau asal nak makan di tempat lain, kami tukar haluan. Ladang Nipah Kipli di Kuala Sanglang, Perlis.. bagi akak memang kreatif la sapa yang mencetuskan idea ni. Teringat akak pokok2 nipah kat belakang rumah di kampung tu. Tak pernah pun ambil peduli kecuali zaman dulu-dulu arwah nenek selalu buat atap nipah.

Menu di Kipli tu pun simple je. Antaranya laksa, mee rebus, mihun sup... lepas tu ada cendol, laici kang beberapa jenis minuman lain. Akak pun tak study betul-betul apa lagi yang ada. Kalau Fawwaz si hero, memang takdalah menu dia di situ kecuali milo ais. Memandangkan dia pun tak mau duduk di spot yang kami pilih dan cuma berlegar2 di ruang depan, takdalah halnya sangat. Asalkan dia boleh menunggu dan mau minum. Sebabnya en abi berkeras nak juga makan di situ. Ummi terpaksa follow... On the way balik rumah, dah sakit perut.. Tak tau di mana silapnya. Padahal tak makan sangat pun dan abi yang tolong perabis mee rebus tu.. huhuhu.


Meja dan ruang makan (ala2 pondok) berada di celah2 rimbunan pohon nipah

Menu pilihan - laksa untuk abe dan mee rebus akak punya

Nikmatnya dapat minum cendol waktu cuaca panas..


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...