Hari Jumaat atau Sabtu (hari2 cuti).. kalau en abe takde, memang kepala ni akak jadi lebih kreatif.. hihi.
Pagi ni, selepas breakfast baru mendatang idea nak buat sesuatu. Memandangkan ada daun pisang 2 helai kat dapur, akak pun terus kukus pulut. Senang je kalau guna pengukus elektrik comel tu, takyah nak jaga sangat.
Korek2 dalam peti sejuk, jumpa pulak inti lemper yang diimport dari peti sejuk di kampung. Itulah hobi akak kalau balik kampung... Jumpa inti apa2 kat peti, baik yang manis atau pedas, hangkut je... Takde makcikku berkata "jangann...." hehehe.
Inilah dia kuih retro orang Jawa... al lemper.. pulut + inti pedas lagi kering = kukus 2 kali.
Dah siap, simpan balik dalam freezer.. nanti puasa senang. 2 jam nak buka boleh kukus semula. Sedang2 elok nak makan masa berbuka sebab biasanya memang dimakan sejuk.
Untuk resipi boleh klik SINI :)
June 27, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment