December 6, 2013

Pelbagai Cream Cheese Frosting bhg 2

Ada yang bertanyakan akak macamana nak buat cream cheese yang elok dan tak mudah cair. Hari ni akak nak share sedikit sebanyak tentang proses penyediaannya dan beberapa tips mengikut pengalaman akak.

1)  Ini adalah cream cheese (ikut citarasa nak guna brand apa) dan mentega yang dicampur di dalam mangkuk. Kemudian pukul mula2 dgn speed minimum, dah bergaul baru guna speed tinggi sikit. Pukul sampai gebu dan keputihan macam gambar ni. Butter tu saya suka guna buttercup dan biarkan dulu dalam suhu bilik untuk memudahkan memukul. Cream cheese pula samada masih sejuk atau saya biarkan dalam 30-1 jam diluar, baru pukul. Sebenarnya takde undang-undang pun. Ikut mana sempat saya sebab kebiasaannya akak ni sambil buat kerja2 rumah yang lain. Banyak breaknya... :D

Cream cheese kalau nak ekonomi, akak guna brand Tartura atau Dairylands yg 2kg tu. Nak lebih mahal dan kata orang lebih sedap, guna Philadelphia. Akak rasa sedap je semua.. Akak jarang guna jenama Anchor sebab tak berapa cantik kejadiannya.. Ah Chai tokey kedai bakeri yang akak selalu pergi kat Sri Petaling dulu kata, lebih sesuai untuk buat cheese tart... (Jgn pulak org Anchor hambat akak nanti ye... huhu).


 2) Ayak gula aising. Masukkan sedikit demi sedikit dan pukul sebati. Maksudnya, masukkan dalam 1/3 dulu ke dalam cream cheese yg dah gebu tu, pukul kejap. Kemudian masukkan lagi sikit, dan pukul... sampailah habis.

3) Bila dah masukkan gula terakhir tu, baru pukul lagi dengan speed laju sikit sampai sebati semuanya. Dia akan jadi lebih likat dan creamy. Baru sapu kat kek. Jangan pukul lama2 takut jadi lembik. Kalau cuaca sejuk macam sekarang ni (musim hujan), adunan nampak lebih stabil dan mudah nak pipe bentuk guna nozzle. Mungkin sama juga dengan bilik yang berhawa dingin (dapur akak takde aircond.. hehe). Kalau lembik, boleh masuk kejap ke dalam peti sejuk tapi jangan lama sangat. Pandai-pandailah adjust masa ye.. :)


Lain-Lain Tips

Kalau nak lebih sedap lagi cream cheese ni, boleh tambahkan mascarpone (seperti gambar). Terutama dalam pembuatan tiramisu. Krim akan bertambah lemak. Cuma bila dah tambah mascarpone ni (resipi boleh google ye), krim juga mudah lembik/cair dan tak berapa tahan di dalam suhu bilik. Pastikan mascarpone yang dijamin halal... :)

Selain mascarpone, kita juga boleh tambahkan serbuk vanilla atau lime/lemon juice/paste untuk penambah perisa. Saya suka menambahkan perisa strawberry untuk cream cheese yang diwarnakan merah atau pink.

Insan Google

Buttercup yang selalu saya gunakan... Berbanding butter lain, ia tak terlalu lembik walau lama diletakkan di luar peti ais. Ia juga lebih sedap berbanding spread butter yang seangkatan (bukan pure butter). 
Ihsan Google

Kek yang disaluti cream cheese boleh bertahan di dalam suhu bilik selama 6-7 jam tanpa merosakkan rasa. Sebaiknya ia disimpan di tempat sejuk untuk mengekalkan rasa dan kualiti.

Itu je info akak mengikut pengalaman sendiri... :)

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...