December 3, 2013

Tempahan RV & Pelangi..

Petang ni nak deliver kek serba pink ni ke Institut Aminuddin Baki (IAB)... tempahan cikgu berdedikasi Datin Dyuhiza. Moga-moga lulus dengan jayanya dalam program yang diikutinya tu... :)

Sebenarnya Dyu minta untuk hari esok (4/12), tapi akak nak balik kampung esok ni. So, percepatkanlah hari ni.. Yayy!! Balik kampung ye... Seminggu je balik nya. Tengah nak kumpul energy nak memandu sorang2 ditemani co-pilot kecik Ahmad Fawwaz. Lebih 400km dari Jitra ni ke Sabak Bernam. Kalau ke sana bolehlah 5 jam sampai. Tapi kalau balik sini, paling2 dekat 7 jam.. Mood tu kot yg mempengaruhi... huhu!

RED VELVET


 RAINBOW CAKE

Dah siap tabur2 baru tau yg ni pun kena tulis... hihi. 
Bilalah akak nak blajo tulis guna fondant nih.. bior kemas  :P

Akak ni selalu perasan kek akak asyik warna pink. Tapi sebenarnya ada juga guna merah.. Cuma kalau bukan red bright, ia akan jadi macam pink juga, tapi versi gelap. Yang akak ada ni carmoisine red dengan cochineal red. Kalau untuk kek red velvet tu, akak akan guna red bright. Baru merah menyala gitu..

Sekarang ni macam musim sejuk je. Hujan rintik2 tumbuh daun lalang.. hehe! Semalam akak dapat rasakan mudahnya mengelolakan cream cheese frosting tu. Sebab dia tak mudah lembik macam selalu walau akak tinggal ke sana sini. Maklumlah, sambil mendeko, sambil melayan keluarga. Memang tak boleh 100% concentrate. Disebabkan beberapa hari ni ada yang bertanyakan cara buat cream cheese yg tak lembik dan mudah dibentuk, akak rasakan jawapan mudah ialah pastikan suasana dapur atau tempat operasi deko kita tu sejuk atau tak panas. Haba di tangan kita pun memainkan peranan juga. Piping bag pun kadang mempengaruhi.

Itu saja tips akak hari ni... Perut pun dah senak sebab sambil makan semangkuk bubur kacang. Sebelum tu, makan nasi lemak kon tinggi. Kat Jitra ni lah baru akak jumpa. Dah lama teringin nak beli dan rasa. Sebab malas masak hari ni (lepas balik hospital), akak pun dapat jalan..


Rupanya ada 3 steps nak bungkus nasi ni... 1) bungkusan daun berisi nasi 2) kon daun untuk menutupi nasi 3) kertas sebagai lapik luar... kan kan.. ingat senang kee? hehehe

Rasanya? mmmm.... no comment huhuhu.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...