October 13, 2011

Nasi Ambeng


Wah!  Hari ni mood rajin... Tiba2 rasa nak buat eksperimen nasi ambeng di dapur sendiri.  Selamakini dapat rasa makan masa bila ada kenduri tahlil je atau dapat berkat.. takpun sesekali beli kat kedai makan.  Kali ni saya cuba buat sendiri setelah mendapatkan tips membuat serunding yg lain sikit pembuatannya ni.  Orang tempat makcik saya di Bt.7 kata ni "serunding ponorogo".  Yelah, di tempat kami ni suku jawa yg agak popular ialah suku ponorogo dan pegelen.  Keluarga kami dari suku ponorogo (asal keturunan nenek moyang dari Ponorogo, Jawa)  Penerangan selanjutnya mengenai suku kaum kami ni, saya belum habis study lagi hehe!  Serunding ponorogo ni dia berwarna coklat gelap, bukan perang macam kebanyakan yg ada di gerai, restoran atau kebanyakan tempat.

Nasi ambeng ni saya buat yg simple je, versi makan sendiri.  Takde mee dan rempeyek.  Kalau nak yg original, dan ada feel memakannya, kenalah pergi ke kenduri malam orang2 Jawa.  Itu pun tak semua orang buat, sebab remeh.  Selain remeh, orang yg datang kenduri tu tak dapat nak makan kenyang kat situ.  Selepas tahlil, dorang akan jamah sikit (bukan makan kenyang) hidangan kat atas talam tu dan terus dibahagikan kepada paling ramai 4 orang (1 hidangan).  Kalau korum tak ramai, dapatle lebih sikit.


Setelah dibahagi2kan, ambeng yg diletak atas daun pisang tu akan dibungkus sendiri dalam plastik atau bekas yg disediakan.  Kalau dulu2 bungkus dengan daun pisang, sekarang dah 'malas' sikit, selain ringkas.  Balik rumah baru dapat makan sungguh2, berkongsi dengan anak beranak.  Itulah yg namanya berkat, semua dapat rasa sikit2.. :))  Orang Jawa memang gitu... hehe!

Tapi kalau orang baru yg tak biasa, dorang akan kata itu makanan bekas orang makan... Ada yg tak suka.  Sebenarnya kalau dah rasa sekali, memang tak cukup punya.. Atau kalau teringin nak rasa dan kita ni penggeli, beli je yg kat gerai tu... cuma feel takdak la.

Bahan2 dan cara2 membuatnya :-

NASI
- Masak nasi seperti biasa.  Kalau nak sedap, nasi tu kena lembik sikit, guna beras biasa.  Kalau basmathi mcm dalam gambar tu, tak berapalah.. tp OK je.  Nasi jugak namanya...

SEMUR AYAM
Boleh rujuk kepada resipi lama saya di SINI..

SAMBAL GORENG
Boleh rujuk kepada resepi saya di SINI (baru je tu.. hehe)

SERUNDING KELAPA
Bahan2:
Kelapa parut - sangan sampai kering dan keperangan
Bawang merah - tumbuk
Bawang putih - tumbuk
Ketumbar - kisar
Jintan putih/halus - kisar
Air asam jawa
Gula putih & merah (selalunya banyak sikit)
Sedikit garam
Minyak untuk menumis
Kacang tanah yg dah digoreng (opt)

 Jintan, ketumbar, bawang merah, bawang putih dan kelapa sangan.. tp kelapa tu kurang perang, shortcut je huhu...
Cara2:
  • Tumis bawang sampai layu
  • Kemudian masukkan ketumbar dan jintan.  Kacau2
  • Masukkan air asam, gula dan garam.  Biarkan sampai mendidih dan pekat
  • Bila dah pekat (timbul macam kristal kat tepi kuali), baru masukkan kelapa.  Gaul sebati hingga agak kering dan angkat.  Jangan terlalu kering, takut jadi keras sebab ada gula yg banyak.
  • Bila dah sejuk, boleh digaul dengan kacang tanah.


LAIN2 AKSESORI
Mee goreng dan rempeyek.  Ada juga yg letak kerabu... Resipi kerabu jawa boleh tengok kat SINI ye..


2 comments:

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

siti,

serunding ni memang sedap.lagi2 ade kacang tu...

kalo balik tanjung karang, mesti carik nasi ambeng kat pasar.

tapi kalo mak saye buat nasi ambeng ni lagi la menambah2...sambung makan malam pun takpe...hehehe

kite jawa ponorogo jugak!!

Cik Siti said...

Mummy Miqhael,
Memang sedap serunding kelapa nih.. masam manis..

Kalo dulu nak makan ambeng kena tunggu kenduri tahlil.. la ni melambak org jual kan. Cuma kena tak kena je dgn selera kita.. mesti nak cari citarasa yg biasa ngan lidah kita sejak kecik..

hidup pnonorogo! eheh... :P

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...