Pages

October 11, 2011

Janganle Main Cilok je!!

Akak ni sebenarnya tak kisah sangat kalau orang nak copy n paste (CNP) resipi akak ni.. Sebab apa sangatlah akak ni berbanding blogger hebat mcm CMG, Kak Nor dan sewaktu tu... Akak buat blog pun utk suka2 mengisi masa dan meng'aktif'kan otak dan jari ni.. Sementelah akak memang suka menulis.  Dulu2 masa kerja akak tulis report, article... la ni tulis blog gitu2 je sebab otak ni nak juga bekerja.

Tapi akak tak suka kalau orang main CNP bulat2 esp resipi yg bukan akak tiru dari blog lain.  Akak kalau tiru pun, mesti sebut nama orang atau blog tu sebagai sumber, etc.. buat link.  Kalau tgh malas pun akak sebut je kat mana dapat cth my resipi ke.. so, pandai2 le org nak cari.  Ini ambik bukan setakat ayat sebiji2, gambar sekali.. Walau gambar tu buruk ke, tetap akak punya.  Walau takde hakcipta, walau akak tak glamer, paling2 tulis le "gambar dan resipi ni saya ambik dr....".

Tak baik tau... Ni kalau belajor kat U, sah2 thesis tu kena chop "PLAGIARISM".  Kalau buat postgrad, mau tak grad!  Tapi yelah, budak2 sekarang memang kerja senang sejak internet menjadi santapan harian... Apa2pun, akak halalkan.. Moga2 murah rezeki akak di masa akan datang.... sekian.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...