July 5, 2011

Fruit Custard Tart

Projek tengahari kelmarin yg tak berapa terancang... Memang dah lama teringin nak buat fruit tart nih, tapi asyik lupa je nak beli buah yg menarik sikit warnanya... Asalnya juga nak menggunakan tart shell yg dibawa dari M'sia hari tu.. Duk diam je dalam bekas.. Sekali nak guna, rupanya dah keluar cendawan sikit... Hehe ingat boleh tahan sebulan... Agaknya sebab hari tu buat memang kurang garing sebab nak bakar lagi bila bubuh cheese cream.. nanti rentung pulak kan...

Resipi tart shell tu saya guna K.Am Flora punya, macam yg saya pernah guna utk blueberry cheese tart hari tu... Takpe, saya ulang tayang ye!

Bahan2 pastry (boleh dapat 18 crust size medium) :

1 biji telur
100 g mentega
75 g gula aising
200 g tepung gandum

Cara2:

1)  Campur gula dan mentega dan kacau dengan spatula atau senduk kayu
2)  Masukkan telur dan tepung.  Uli sampai sebati
3)  Ambil sedikit, bulatkan dan tekan pada acuan dari tengah ke tepi dan atas, sampai kemas
4)  Cucuk di tengah2nya dengan garpu
5)  Bakar dengan suhu 160C selama 20 minit

Tart shell untuk kegunaan akan datang...

Filling Kastad (utk 9 biji):

1 sb tepung
1 sb tepung kastad
3 sb gula kastor
1 cawan susu segar - saya guna yg rendah lemak
1 biji telur - dipukul
1 sb mentega

Cara2:
1)  Campurkan kesemua bahan.  Kacau hingga sebati dan letak atas api sederhana. Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak bergentel..
2)  Bila dah pekat, angkat dan sejukkan sikit...
3)  Sudukan atau paipkan ke dalam tart crust yg dah sedia sejuk.. Hiaskan dengan buah2an kegemaran anda!  

Cth buah anggur, strawberry, kiwi, peach.... macam akak yg ada anggur hijau, mangga & nenas je... pun boleh cuma tak colorful.. :D

Jadilah... hanya ini buah2an yg ada.. emergency buat kan... :D

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...