April 9, 2011

Blueberry Cheese Tart


Biasalah... suka meniru2.  Tengok org tu buat, orang ni buat... kita pun teringin gak test skill.  Memangle pernah menjadi makanan kegemaran suatu masa dulu esp masa tgh study kat UiTM.. Selain puff apple, cheese tart le yg selalu kita beli kat cafe.  Pastu, tak ingat bila last sekali makan.  Tengok2 dah jadi fenomena... Semua pandai buat.  Mengiurkan!!  Macam tu kita pun testing la siang tadi sambil ber'macaron" (jgn tanya jadi ke tak.. :)))  Pastu sambil melayan ragam cikmat yg betul2 meragam harini selepas baik demam.  Aduhh!  Teruji betul kesabaran makcik hari ni... Rasa nak tukar jadi incredible hulk.  Nasib baik tart tu menjadi walau ada babak terlebih bakar selepas tu.. :(

Resipi diambil dari blog kak Am-flora lagi... TQ ye kak!

Bahan2 pastry (dapat dalam 15 biji):
1 biji telur (saya guna saiz sederharna)
100g butter (saya guna buttercup je..)
75g icing sugar
200g tepung gandum

Cara2:
1)  Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
2)  Bulat2 kan doh ikut kesesuaian acuan dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
3)  Bakar selama 15 minit - 160°C

Tart shell yg dah siap... tp kurang cantik dan sedkit tebal, kena praktis dan ada acu yg satu2 baru cun kott.. huhu!

Filling : Cream Cheese 
250g krim keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur
Saya tambah 1/2 sk jus lemon

Cara2:
1)  Pukul semua bahan sehingga halus & rata (sebelum tu keluarkan cream cheese dari fridge dalam 30 min sebelum putar, jgn sampai tahap suhu bilik)
2)  Pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
3)  Lorek tat mengikut corak disukai (sedikit krim cheese + sedikit bluberry + kaler - dan dilorekkan ke atas permukaan tat)
4)  Bakar selama 5-10 minit dengan suhu 170C (atau bila disentuh permukaan cheese tu, dia tak melekat kat jari)

 Yg atas ni proses sebelum dibakar semula.. siap2 letak atas paper cup.. first time buat kerja lorek-melorek.. :)

1 comment:

Kak Am said...

salam, wah.. nmpk cntiklah cistat dia..! gebu jer..

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...