Resipi diambil dari blog kak Am-flora lagi... TQ ye kak!
Bahan2 pastry (dapat dalam 15 biji):
1 biji telur (saya guna saiz sederharna)
100g butter (saya guna buttercup je..)
75g icing sugar
200g tepung gandum
Cara2:
1) Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
2) Bulat2 kan doh ikut kesesuaian acuan dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
3) Bakar selama 15 minit - 160°C
Tart shell yg dah siap... tp kurang cantik dan sedkit tebal, kena praktis dan ada acu yg satu2 baru cun kott.. huhu!
Filling : Cream Cheese
250g krim keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur
Saya tambah 1/2 sk jus lemon
Cara2:
1) Pukul semua bahan sehingga halus & rata (sebelum tu keluarkan cream cheese dari fridge dalam 30 min sebelum putar, jgn sampai tahap suhu bilik)
2) Pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
3) Lorek tat mengikut corak disukai (sedikit krim cheese + sedikit bluberry + kaler - dan dilorekkan ke atas permukaan tat)
4) Bakar selama 5-10 minit dengan suhu 170C (atau bila disentuh permukaan cheese tu, dia tak melekat kat jari)
Yg atas ni proses sebelum dibakar semula.. siap2 letak atas paper cup.. first time buat kerja lorek-melorek.. :)
1 comment:
salam, wah.. nmpk cntiklah cistat dia..! gebu jer..
Post a Comment