April 12, 2011

Cheese Tart... lagi


Malam ni buat blueberry cheese tart lagi.. Cuba resipi lain milik Azita Kitchen untuk shell nya.  Tapi dia punya rupa dan saya punya masih umpama langit dan bumi... Takpe, ini baru kali kedua.. Kalau ke-10, dah boleh jual dah hehehhh!  Ada hati juga nak jual2.. tapi mana tau kan, terbuka pintu bakeri ku.. ahaks!


(Sumber resipi: Azita Kitchen)


Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C (saya guna gred sederhana dan buang sikit putihnya)
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

 Tart shell yg bergelimpangan.. 

Nota :
1)  Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
2)  Untuk cheese filling, saya guna balance yg haritu... dapat 6 butir je.  Lebihan shell disimpan untuk akan datang... Resipi cheese filling tu boleh tengok SINI.


Masuk fridge dulu.. baru best makan esok... tp apesal shell dia ni tukar kaler dark n hensem... aduhh!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...