(Sumber resipi: Azita Kitchen)
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C (saya guna gred sederhana dan buang sikit putihnya)
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Tart shell yg bergelimpangan..
Nota :
1) Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.2) Untuk cheese filling, saya guna balance yg haritu... dapat 6 butir je. Lebihan shell disimpan untuk akan datang... Resipi cheese filling tu boleh tengok SINI.
Masuk fridge dulu.. baru best makan esok... tp apesal shell dia ni tukar kaler dark n hensem... aduhh!
No comments:
Post a Comment