February 2, 2011

Kek Alunan Kasih


Memang lawa kek ni.. warna warni.  Macam baulu lapis pun ada, tapi lapis besar dan beralun.. Mula2 ternampak resipi ni kat MYR by Misswhy... baru tenang2, nampak kat dapur DayangJack pulak, pastu Am-Flora... wah!! ramai2 membuatnya ye.. Menurut mereka sumber utama ialah Pn Mastura Yasak dari Kongsi Resipi.. 

Fawwaz masa baru potong ni, punyalah teruja nak makan.... 2 ptg sekali  :D



KEK ALUNAN KASIH - ini kite copy & paste jer tau..

(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
(Sumber2: Misswhy - My Resipi (MYR)

BAHAN2NYA: 

5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta (kita guna majerin paket Pelangi tu jew...)
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder 
½ cwn susu cair
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
Sebuk koko (secukupnya)
Pewarna ( ikut citarasa masing2..) - saya guna 3 color, yg asal hijo & pink je
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:

  1. Pukul planta dan gula smpai kembang...
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.. (ingat daku dah terlebih tepung la... mungkin boleh buat 2 cwn jer..)
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  6. Ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  7. Masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  8. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  9. Bakar lebih kurang 45min..160-170 Degree ikut oven masing2…



p/s:  Sebenarnya rasa kek ni tak jauh beza dgn kek belang saya tu... tapi kek belang tu lagi moist...


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...