January 30, 2011

Pau lagi...



Dalam 2 kali terakhir sebelum ni aktiviti membuat pau kurang menjadi walau sebelum tu menggebu2 pau ku...  Bukan saja tak gebu, rupa pun tak menarik.  Sekali buat dengan tepung hongkong di M'sia (konon nak tunjuk talent..), sekali lagi dgn tepung pau tempohari... Menguli jangan cakap... nak tanggal tangan rasanya.  Maklum, dah 'pakar' benor!

Sejak keluar pau kacang mamasyipah, bersemangat balik nak menge'pau'.. Apalagi stok tepung pau bluekey tu banyak lagi... Bawak pun sekotak je, itu je yg muat kat kotak nescafe haritu... Hasilnya, agak mantap!  Menguli pun tak teruk sangat.. memang mudah kalau ikut cara dia.  Cuma bahan je yg tak cukup... Bab2 gini lah yg ikut kepala sendiri je nak tambah apa... mandai memandai!  Kita buat pun dalam setengah adunan je, saja nak test try uji akibat dari kegagalan lalu... :D


Kaya Yeo's... eksport setin je... 

Bahan2 (dlm 7 biji) :

240g tepung pau Bluekey
2 1/2 sudu gula
1/2 sb shortening
1 sk yis
1 sk baking powder (mamasyipah guna yg double action)
1 scoop susu tepung (mama amik sket ye fawwaz... resipi asal takde nih)
130ml air suam (kalau agak2 kurang, tambah sikit lagi atau sekadar basahkan tangan..)

ps:  kalau resipi asal tu ada pakai improver... sbb takde tu saya konon2 letak susu tepung... 

Cara2:

1)  Gaulkan semua bahan dalam bekas dan uli sampai lembut dan tak melekat di tangan
2)  Bahagi2kan adunan kepada 7 atau timbang dalam 50g setiap satu.  Uli semula adunan2 kecil tersebut satu persatu sampai halus dan bentukkan bulat
3)  Buat lekuk, masukkan inti dan tutup semula.
4)  Letak dalam bekas pengukus (alaskan bawahnya dengan kertas atau daun pisang) dan biarkan dulu dalam 30-40 minit  (macam saya tgh musim sejuk ni, simpan dekat 45 minit berdekatan hotplate tu...)
5)  Kukus selamat 15 minit


Yg bintik merah pau kacang & kuning pau kaya... yeye! sukaa..... TQ for the recipe!


2 comments:

aisy scha said...

Yang biarkn 30-40 minit tu dikukus ke dibiar je?

Cik Siti Abu Sujak said...

Biarkan dulu suhu bilik.. dah naik gebu selepas 30 min baru kukus

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...