Pages

January 29, 2011

Paratha vs Roti Canai...

Semalam masa dah habis round kat Lulu Hypermarket (dah masa nak membayar..), teringin pula nak cari paratha segera.  Ada banyak jenama kat situ. Tetiba ternampak antara deretan jenama Lulu (in-house brand), ada pulak yg bertajuk "roti canai".  Konon2 terkejut sebab org arab pun sebut canai ke?  Rupa2nya itu adalah buatan Malaysia.  Canai ada, paratha pun ada... Apa bezanya ekk?

Maka terkenanglah kisah lama, masa kerja dulu.  Duk beria cakap kat Fidah my best friend (org Johor) yg canai ngan paratha tu tak sama.  Fidah kata "sama la...mak aku panggil paratha".  Kita kata "takkk... paratha tepung dia lain, canai lain...!"  Keh keh keh!  Yg sebenornya akak yg tak tau..  Bila duduk kejap kat S'pore baru perasan yg orang belah2 sana memanggil canai itu paratha...  Malu akakk!!!

Pagi tadi maka bersarapanle kami dengan paratha tu... buat kuah dhal.  Puas juga makan walau tak sama dgn roti canai Restoran Madina...uhuk uhuk!!



Kuah dal paling mudah membuatnya.. tapi terlupa nak buat sambal tumis.. kurangle umph nye!  Resipi kuah dal ni ada sini..


Favourite cik ahmad fawwaz...


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...