April 26, 2010

Kuah Dhal


Untuk makan dengan roti canai/paratha.. dapat idea dari Myresipi. Beli je paratha segera, buat cicah sendiri... Bahan2 pun aci ada ngan takde..

Bahan2 (utk satu mangkuk 3-4 org makan) :

1 cwn kacang dhal
2 ulas bawang putih - hiris halus
1/2 biji bawang besar - hiris
1 biji kentang - potong sederhana
1/2 batang karot sederhana besar - potong agak tebal
1 btg terung
1 batang cili hijau
Sedikit daun kari
1 camt biji sawi (opt)
Kulit kayu manis, bunga lawang & cengkih
Garam & gula

Cara2 :

1) Bersihkan kacang dan rebus hingga separa empuk.
2) Bila kacang dah hampir empuk, masukkan kentang. Rebus lagi hingga empuk dan masukkan karot dan lain2 sayuran ikut keras/lembut.
3) Dalam kuali/pan yg lain, tumis kulis kayu manis, bunga lawang, cengkih, bawang dan daun kari. Apabila bau dah naik atau layu tuang dalam rebusan dal yg dah lembut semuanya.
4) Kacau dan masukkan gula dan garam secukup rasa dan angkat.

No comments: