April 27, 2010

Masala Vadai



Walau bukan kuih fav aku, kadang2 sedap juga makan kuih ni... Pagi ni aku mula jual utk staf2 SIAEC.. tukar selera dan nampaknya sold out! Baru tukar title.. sebab vadeh tu kuih yg satu lagi, yg bentuk macam donut. Tapi ramai tetap kuih ni vadeh juga...

Bahan2:

1 cwn kacang dhal - rendam semalaman atau kurang2 2-3 jam
1/2 labu bawang besar - potong halus
2 biji cili kering - potong halus
1/2 camt jintan manis/kasar (opt)
Sedikit daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit tepung gandum (dlm 1/2 cwn)
Minyak utk menggoreng

Cara2:

1) Blend kacang yg telah direndam dan kembang. Jangan kisar halus sgt...
2) Keluarkan kacang dan tapis/buang airnya.
3) Setelah itu masukkan bawang, cili, jintan, daun kari, gula dan garam ke dalam kacang. Gaul hingga sebati dan cukup rasa.
4) Tabur sedikit tepung utk memekatkan dan supaya melekat.
5) Ambil adunan, bulat dan leperkan... terus masukkan ke dalam minyak yg panas. Hati2 jgn sampai tangan terkena minyak... :D
6) Kawal api/minyak dan pastikan kuih betul2 masak dan tidak hangus. Angkat dan toskan minyaknya.


No comments: