Pages

May 6, 2010

Chicken Chop & Coleslaw

Hidangan dinner malam tadi. First time buat chicken chop dengan penuh semangat. Rupanya, hubby stuck dekat office sampai waktu tidur ku... terpaksa makan asing2 dgn selera yg kurang walau hidangan sedap.... Takpelah, dah kerja dia... Hilang rindu pada makanan kegemaranku... Credit to the owner of these marvelous recipes...



Chicken chop with mushroom sauce - presentation belum pass ;D

Coleslaw - marvellous (macam rasa kat KFC)


Bahan2 (utk 2 orang) :

Utk marinade :
2 keping ayam - selalunya bahagian peha
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 cm halia - cincang halus
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu kicap manis
1 sudu kicap masin
1 sudu sos tiram
1/2 sudu serbuk lada hitam
1 sudu sos Lea & Perrins (dh google, katanya halal.. wallahualam)
1 sudu madu (takde madu, boleh letak gula sikit mcm aku mlm tadi)
Garam secukup rasa

Sos:
2 sudu mentega
1 labu bawang besar - potong dadu
1 sudu mentega
1 sudu tepung gandum
100 ml fresh milk atau susu cair
Kiub ayam atau daging + 100 ml air
1 tin kecil mushroom
2 sudu tomato paste (tomato sos pun boleh)
1 sudu kicap manis
1 sudu kicap masin
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

Note: Tak perlu garam sebab dah masin...

Coleslaw:
1/2 batang lobak merah - potong halus
4 helai daun kobis - cuci dengan garam, kemudian potong halus
1/4 labu bawang besar - hiris halus
4 sudu mayonaise
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu air lemon (cuka pun boleh)

Cara2:

Ayam:
1) Campurkan semua bahan dan lumurkan pada ayam. Cucuk ayam dgn garfu atau pisau supaya lebih menyerap. Perap semalaman.
2) Sesudah diperap, panaskan sedikit minyak dalam kuali (elok yg non-stick) dan tutup sampai dekat masak. Balik2kan.. Ambil masa dalam 15-20 minit. Sedap kalau sedikit juicy. Jgn terlalu masak..

Sos:
1) Tumis bawang dgn 2 sudu butter sampai layu dan ketepikan.
2) Masukkan 1 sudu butter dlm pan tadi dan masukkan tepung. Kacau seketika.
3) Masukkan semua bahan yg lain termasuk bawang... Angkat

Mayonaise:
Gaul semua bahan dalam mangkuk dan simpan dlm fridge sebelum dihidang.

Well done! Happy eating..




No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...