April 24, 2010

Roti Arab


Pagi ni breakfast roti arab. Senang rupanya nak buat. Makan cicah dengan sambal sardin..

Bahan2 :

250g tepung gandum
150ml air suam
1 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak masak
1 camca teh yis (Mauripan)
Minyak utk menggoreng

Cara2:

1) Campurkan mentega, gula dan minyak ke dalam air suam
2) Yis dan tepung di gaul bersama dalam bekas.
3) Tuang bahan (1) atas (2). Uli sampai lembut dan kemudian simpan ke dalam plastik/bungkus selama 1 jam.
4) Keluarkan adunan tepung dari bekas dan ambil sedikit2 - bulat2kan (agak2 mcm sekepal).
5) Kemudian leper2kan/canai tepung tersebut dlm 1/2 - 1 cm tebal
6) Goreng dengan api perlahan sampai keperangan.



No comments: