August 20, 2010

Ayam Masak Paprik


Masakan yang sangat simple dengan apa yg ada di dapur je... sedap juga walau tak boleh lawan restoran siam punya... Teringat zaman remaja, aku suka tanya setiap bahan yg dimasukkan oleh tukang masak ke dalam kuali, di Kampung Baru. Memang sedap giler dia masak, tapi pak ajinye kena letak 1 sudu teh penuh, lebih dari garam.. huhuuu

Bahan 2:

2 keping dada ayam - dipotong kecil2
1 labu bawang besar - mayang
2 ulas bawang putih - tekan/hancurkan dgn pisau
1 batang serai - titik
1 biji tomato - belah 4
Sos tiram
Sos chili
Sos Thai
Sos tomato
Kicap manis
Cili padi - jumlah ikut kegemaran, diketuk
Stok ayam - samada dari ayam yg telah direbus atau guna je kiub ayam
2 keping daun limau purut
Sedikit minyak
Garam

Cara 2:

1) Panaskan minyak dan masukkan ayam. Goreng seketika tapi jangan sampai garing, kemudian angkat dan ketepikan.
2) Masukkan pula bawang putih, tumis hingga keperangan.
3) Masukkan segala sos, stok ayam, cili, serai, daun limau, tomato dan bawang. Kacau-kacau kejap. Kalau suka, masukkan ajinomoto.
4) Masukkan ayam. Ratakan sos keseluruh ayam. Angkat bila dah mendidih.

p/s: sedap lagi kalau dicampur sayur-sayuran seperti jagung muda, karot dan kobis bunga.

No comments: