January 25, 2010

Cekodok Pisang for beginner



Hahah.. sebenarnya aku mengambil masa nak pass buat cekodok pisang. Kadang benyek, kadang keras dan macam2 kejadian. Favourite aku cekodok nih. Apalagi yg panas... Yg ni resipi cekodok yg dalamnya lembut gebus...

Bahan2:

2 biji pisang (kat Bahrain ni guna pisang dr Filipina, ala2 pisang berangan)
3 sudu nasi tepung gandum (sudu nasi pun masuk laaa...heheh)
2 sudu besar gula
1/2 sk soda bikarbonat
Sedikit air (cukup2 utk blend pisang)
Secubit garam

Cara2:

1) Blend sekali pisang, gula, soda dan sedikit air (dlm 1/4 cawan je - agak2)
2) Tuang pisang dalam bekas dan masukkan tepung & garam.
3) Adun/kacau hingga sebati. Jgn cair sangat dan jgn terlebih tepung lak..
4) Goreng macam biasa..

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...