Hidangan kami malam ini..
Bahan2:
2 ekor sotong (yg besar)
1 labu bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - ketuk & hiris
1 inci halia - hiris
1 batang serai - ketuk
3 biji cili api
2 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram
Sedikit paste tomyam
Garam & kunyit
Hiasan:
Carrot, tomato, daun bawang, daun ketumbar
Cara2:
1. Sotong dipotong kecil2 dan diperap bersama garam dan kunyit
2. Tumis bawang, halia dan serai hingga wangi
3. Masukkan sotong dan biarkan seketika
4. Masukkan sos tiram, paste tomyam dan daun limau (serta karot)
5. Bila sotong telah lembut matikan api dan taburkan dengan bahan2 hiasan yg lain.
p/s: boleh juga kurangkan kuahnya..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
No comments:
Post a Comment