October 24, 2008

Daging Rendang Hitam


Resipi yang kuperolehi dari kakak ku dan selalu menjadi hidangan Hari Raya.

Bahan2:
1 1/2 kg daging
600g bawang kecil - dihiris dan goreng
1 labu bawang putih - hiris dan goreng
30 biji cili kering - digoreng
2 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
1 sudu jintan manis - disangan
1 sudu jintan putih - sangan
3 biji buah pelaga
1 1/2 inci halia
Kerisik
Kicap Manis
Garam & gula
Minyak

Cara2:
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Tumbuk/kisar bawang yang telah digoreng bersama cili goreng, jintan manis dan jintan putih.
3. Perap daging bersama bahan kisar, garam, gula dan kicap selama sekurang2nya 1 jam.
4. Tumis halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukkan daging dan kerisik. Campurkan sedikit air rebusan daging agar sedikit berkuah.
6. Setelah sebati dan cukup rasanya, boleh diangkat.
7. Nota: Tidak perlu memasak dengan lama memandangkan daging dan bahan perap telah sedia masak.

No comments: