October 29, 2008

Sambal Tahun Kerang


Satu lagi masakan Jawa yg 'kau-kau' pedasnya... Tambah 'kau' kalau dimakan keesokan harinya dengan nasi atau ketupat/nasi impit. Sekali rasa boleh serik, tapi nak tambah lagi.. Itulah pengalaman saudara-mara yg baru pertama kali mencuba.

Bahan2:
2 kg kerang - direbus dan ambil isinya
2 inci lengkuas - hiris
10 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 cawan cili padi
1 keping asam
sedikit minyak untuk menumis

Cara2:
1. Tumis bahan hiris bersama cili padi (kalau nak kurangkan minyak, boleh juga rebus sahaja bahan2 tersebut dengan air sehingga layu).
2. Masukkan kerang dan biarkan seketika.
3. Masukkan santan diikuti garam dan asam keping.
4. Masak hingga santan mendidih. Lagi lama pun tak apa...

Nota: Boleh juga menggunakan daging, ayam ataupun hati ayam.


Yg ni sambal taun daging...

No comments: