October 29, 2008

Ikan Masak Pecel

Lauk Jawa yang popular....

Bahan2:
1 kg ikan keli/talapia - kalau keli, jadilah "pecel lele"
Serbuk kunyit
Garam
Minyak menggoreng
1 mangkuk santan pekat
3 tangkai daun kencur/cekur - hiris halus
1 keping asam (keping)

Bahan kisar/tumbuk:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi
1 inci kencur/cekur

Cara2:
1. Ikan dilumur dengan garam & kunyit dan goreng sampai garing (atau dibakar kalau rajin.. ;))
2. Masukkan bahan kisar bersama sedikit air ke dalam kuali dan masak hingga bawang layu.
3. Masukkan ikan dan biarkan seketika supaya sebati dengan perencahnya.
4. Masukkan santan, daun kencur dan asam keping serta garam sehingga menggelegak dan matikan api.

p/s: Lele tu maksud sebenarnya ialah ikan keli.. tidak kena mengena dengan ilustrasi heheh... Daun cekur atau kencur pula boleh digantikan dengan daun limau purut seperti dalam gambar

No comments: