Buat aiskrim sendiri..
Bahan2:
270g creamer (coffee mate)
500 ml susu segar
100g gula castor
1 tin krim jagung/kacang merah (ikut citarasa)
Cara2:
1. Campurkan creamer, susu segar dan gula. Kacau dengan pemukul kek hingga sebati. Bekukan selama 3 - 4 jam.
2. Blend sekejap krim jagung. Kalau guna kacang merah, toskan dan lecek hingga hancur.
3. Keluarkan adunan yang telah 3/4 beku. Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 10 minit sehingga gebu. Perlahankan putaran dan masukkan jagung. Putar terus selama 1 - 2 minit.
4. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan bekukan untuk selama sekurang2nya 8 jam.
Bahan2:
270g creamer (coffee mate)
500 ml susu segar
100g gula castor
1 tin krim jagung/kacang merah (ikut citarasa)
Cara2:
1. Campurkan creamer, susu segar dan gula. Kacau dengan pemukul kek hingga sebati. Bekukan selama 3 - 4 jam.
2. Blend sekejap krim jagung. Kalau guna kacang merah, toskan dan lecek hingga hancur.
3. Keluarkan adunan yang telah 3/4 beku. Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 10 minit sehingga gebu. Perlahankan putaran dan masukkan jagung. Putar terus selama 1 - 2 minit.
4. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan bekukan untuk selama sekurang2nya 8 jam.
No comments:
Post a Comment