August 30, 2016

Kek Span Pandan Santan


Kek yang viral di page MAHN. Masing-masing tak tahan tengok post kek dari Sis Mas Cotek yang menggebu tu.. Kiranya akak dah jatuh ke pencoba yang ke berapa ratus la entah kan.. haha! Asalkan akak tak ngences sudah...

Memang best kek ni. Walau akak buat dengan penuh kelam kabut, itu jatuh ini tumpah.. hurmmm. Mixing pun aci jadi jer.. takdela nak putar putih telur tu jadi betul2 pekat bertanduk kan. Sebab masa tu rasanya akak ada 2 projek sekali harung kalau tak silap.. Sajalah nak jadi super mak kan. Namun kejadiannya amat menggumbirakan. Kek nya gebus walau permukaan tak berapa mulus. Hampir sebiji akak telan sorang memandangkan abe tak suka sangat kek (dan ada pilihan lain..). Fawwaz pun makan hujung2 jer.. mak juga kena habiskan balance dia sebab sayang nak buang.


KEK SPAN PANDAN SANTAN
Resipi Oleh: Mas Cotek

Bahan A:

5 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1 sdt cream of tartar (boleh ganti dengan 1 sb jus lemon)

Bahan B:

5 biji kuning telur
1 biji telur
3/4 cawan tepung kek (superfine)
1/4 cawan minyak jagung
Secubi garam
1/4 cawan santan KARA
1 st perisa pandan
Sedikit pewarna hijau

Cara2:

1) Putar telur putih hingga berbuih  } Bahan A
2) Masukkan gula dan jus lemon/cream of tartar }
3) Pukul hingga kental dan bertanduk. Ketepikan. }
4) Campur semua bahan B dalam mangkuk adunan. Pukul hingga sebati dan berkrim.
5) Masukkan bahan A sedikit2 ke dalam Bahan B. Sebatikan dengan cara kaup balik.
6) Tuang ke dalam loyang bersaiz 8 1/2 inci yang telah dilapik dengan baking paper dan digris.
7) Bakar dengan suhu 160C selama 70 minit dengan kaedah double boiler.






No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...